Annons

Ett hot mot monopolet

Frågan handlar om vi vill riskera den svenska ansvarsfulla försäljningsmodellen genom att släppa in privata företag, som vill sälja så mycket som möjligt. Det skriver Christer Engelhardt (S) i ett svar till en debattartikel om gårdsförsäljning av alkohol.
Debatt • Publicerad 26 november 2012
Svar till ”Inför gårdsförsäljning av lokalproducerat vin”, den 12 november.
Svar till ”Inför gårdsförsäljning av lokalproducerat vin”, den 12 november.Foto: 

I en debattartikel skriver Michael Svensson (M), Cecilia Widergren (M), Tina Acketoft (FP), Emil Källström (C) och Otto von Arnold (KD) att Sverige borde legalisera gårdsförsäljning av alkohol.

Enligt dem skulle gårdsförsäljning ge en positiv skjuts för besöksnäringen i landsbygden. Främst till följd av ökad turism. Samtidigt viftar de bort folkhälso­perspektivet genom att slå fast att gårdsförsäljning endast riktar sig till turister och entusiaster.

Annons

Men debattörerna slår ett tomt slag i luften. En statlig utredning har på tydligast möjliga sätt sagt att gårdsförsäljning, i meningen att sälja egenproducerade alkoholdrycker från en gård på landsbygden, strider mot EU-rätten.

Den enda möjlighet som utredningen såg att införa något som missvisande kunde kallas gårdsförsäljning var om butiker utan geografisk koppling till producentgården fick tillstånd att sälja alkoholdrycker. Dessa butiker kunde finnas i storstäder och bostadsområden lika gärna som på landsbygden. I dessa butiker skulle den som producerar eget vin, öl eller sprit också kunna sälja utländskt vin, öl eller sprit. Endast på detta sätt menar den statliga utredningen att ”gårdsförsäljning” kunde vara förenligt med EU-rätten.

Detta överensstämmer också väl med svaret som Europaparlamentarikerna Anna Hedh (S) och Lena Ek (C) fått från EU-kommissionen när de ställt frågor om gårdsförsäljning. Enligt kommissionen får undantag från det statliga detaljhandelsmonopolet för alkoholdrycker inte vara diskriminerande. Det betyder att Sverige inte kan låta vissa tillverkare sälja vid sidan av Systembolaget samtidigt som vi förbjuder andra tillverkare att göra detsamma.

I själva sakfrågan vill vi också peka på att Justitiekanslern (JK) skriver i sitt remissvar på utredningen att uteslutandet av det som brukar kallas ”privata vinstintressen” vid detaljhandel med alkohol är ett av grundvillkoren för den svenska restriktiva alkoholpolitiken. Någon sådan begränsning skulle inte gälla för de som får tillstånd till ”gårdsförsäljning”.

Frågan handlar om vi vill riskera den svenska ansvarsfulla försäljningsmodellen genom att släppa in privata företag, som vill sälja så mycket som möjligt.

En sådan utveckling av alkoholpolitiken är vi motståndare till. Vi behöver i stället fundera över hur Sverige kan vända en utveckling där alkoholberoendet i landet ökar med ett allt större inslag av dagligt drickande.

Svar till ”Inför gårdsförsäljning av lokalproducerat vin”, den 12 november.

Christer Engelhardt (S)

riksdagsledamot och alkoholpolitisktalesperson för Socialdemokraterna

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons