Ett förslag från S och ingen annan

Svar till Marianne Pettersson (den 11 februari).
Debatt • Publicerad 19 februari 2014

När Sverigedemokraterna yrkade att alla anställda i Trelleborgs kommun skulle få rätt att arbeta heltid, ett gammalt förslag från Socialdemokraterna, så röstade S emot detta. Förvånande, svar ja, då detta har varit deras stora fråga i flera år. Företrädare för S satt i bänkarna och uppmanade sina kollegor att avstå från att delta i denna viktiga fråga, partipiskan ven i luften. Mycket riktigt avstod alla Socialdemokrater från att rösta, påföljden var att kommunanställda inte fick rätt att arbeta heltid. Låter detta snurrigt, då blir det än värre.

I socialnämnden har avgifter i hemtjänsten diskuterats under flera möten, avgifterna har gällt mat i särskilt boende, mat i ordinärt boende samt övriga hemtjänstavgifter. Vi har haft tuffa men ändå kreativa samtal och vi har försökt att enas, vilket skedde på vårt sista möte. Socialdemokraterna lade fram ett förslag, lägg märke till Socialdemokraterna, vilket samtliga partier kunde enas om. Efter några månader kunde vi äntligen enas i denna viktiga fråga, den enda frågan som Sverigedemokraterna inte ville delta i var övriga hemtjänstavgifter så vi avstod i nämnden för att få än mer kunskap i ämnet.

För att påminna än en gång så var detta ett förslag från S, ingen annan.

På vårt senaste kommunfullmäktigemöte så skulle dessa beslut fastställas, när det var dags för dessa beslut så gjorde S som vanligt en kovändning. I alla tre ärendena så yrkade S på återremiss, Marianne Pettersson ville till och med göra sig lustig när hon gick upp sista gången, hon sa att nu var det dags för en favorit i repris. Det är skattepengar man gör av med när man skickar ärenden tillbaka till nämnderna och det var trots allt deras eget förslag, hennes uttalande möttes inte med någon större entusiasm.

Marianne skriver att vi är inkonsekventa, detta är helt fel. Det har gjorts en stor undersökning i våra nämnder under hösten, styrkor och svagheter har varit temat. Detta stora arbete har sedan sammanställts på ett mycket föredömligt sätt. Undersökningen visar enhälligt en tydlig sak, de flesta nämnderna säger tydligt att det upplevs som direkta hot att beslut som är tagna i nämnderna har en tendens att ändra sig i kommunstyrelsen. Detta innebär i klartext att man kan vara överens i nämnder men i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige går man emot sina egna beslut fattat i nämnderna, kan man gissa vilket parti som det gäller? Jo det är S som håller på med dessa tvivelaktiga aktiviteter, snacka om inkonsekvens.

Marianne gör sig lustig över att Leif Roos (SD) ville ta bort ärendet från dagordningen, Leif var mycket upprörd över att pensionärerna gång på gång får betala mer och mer, jag ser detta som en sund reaktion över alla höjningar våra pensionärer får utstå. Sverigedemokraterna vill ge våra äldre en bättre pension så därav hans reaktion.

I voteringarna som följde i kommunfullmäktige så visade vi tydligt att ingen partipiska finns i SD, vi röstade olika. De som röstade för en återremiss (däribland jag) ville inte att S skulle kunna slå sig för bröstet och säga att det var deras förtjänst. Sandlåda, visst är det men bjuder S in till denna låga dans följer vi gärna efter.

S har röstat bort rätten till heltid, återremitterat dessa tre viktiga frågor för våra äldre och så säger de att vi är inkonsekventa. Jag har blivit kontaktad av ett antal Socialdemokrater efter detta möte där de säger att de skäms över sitt eget partis beteende, något jag högaktar dem för.

Marianne, kasta inte sten när du sitter i glashus.

Nilla Olsson
Helmuth Petersén, oppositionsråd (SD)
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.