Annons

Etablera fängelset där folk inte mår dåligt över er närvaro

Kriminalvården har i möten med Fängelsefritt Trelleborg och i media uttalat att interner och kriminell aktivitet ej kommer märkas på utsidan av murarna. Detta är enligt deras utsago numera under kontroll. Efter flera nyligen uppmärksammade incidenter och nyhetsinslag finns anledning att ifrågasätta detta.
Publicerad 17 december 2021
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Med hög personalomsättning och många incidenter blir det också svårt att garantera tryggheten för anställda, interner samt samhället utanför murarna, skriver representanter för Fängelsefritt Trelleborg.
Med hög personalomsättning och många incidenter blir det också svårt att garantera tryggheten för anställda, interner samt samhället utanför murarna, skriver representanter för Fängelsefritt Trelleborg.Foto: Per Danielsson/TT

17 november 2021 Sveriges Radio – Vapenhandel på Kumlaanstalten: Två personer inlåsta på Kumlaanstalten ska ha förmedlat vapen till andra kriminella inifrån fängelset.

30 november 2021 Sveriges Radio – Anstalter kan vara infiltrerade av vänner till grovt kriminella interner: Anställda på häkten och anstalter misstänks ha haft sin lojalitet med kriminella redan när de anställdes.

Annons

1 december 2021 Expressen – Högt uppsatt chef på kriminalvården utreds: Sekretessen är hög men det handlar om att man bedömer att arbetstagaren kan rubba förtroendet för myndigheten.

Det finns ännu fler exempel i närtid som visar på en uppenbar risk att intagna har en påverkan på samhället utanför murarna. Självklart är det svårt att stävja kriminell verksamhet men varför inte vara ärlig och säga som det är: det går inte att garantera att den kriminella verksamheten inne på anstalter går obemärkt förbi för lokalsamhället runtomkring.

Hittills i debatten om etableringen av jättefängelset har förespråkarna bara lyckats åstadkomma ett giltigt argument – det om arbetstillfällena. Att Sveriges största anstalt kommer ge arbetstillfällen är sant men även detta argument bör granskas. Vilken typ av jobb kommer att skapas? Är det värt förstörelsen av jordbruksmark, av det öppna landskapet, historiska värden, känslan av trygghet eller Trelleborgs varumärke?

”Hittills i debatten om etableringen av jättefängelset har förespråkarna bara lyckats åstadkomma ett giltigt argument – det om arbetstillfällena.”
Fängelsefritt Trelleborg

När fackförbundet Seko ombeds att beskriva Kriminalvården som arbetsgivare berättar Seko att de stora problemen är att ”det är framförallt kriminalvårdare som är svåra att behålla”. Som förklaring till detta så hänvisar Seko till flera parametrar där Kriminalvården som arbetsgivare misslyckas: lön och ersättningar, arbetstid, arbetsmiljö, ledarskap, arbetes innehåll och att det är svårt att kombinera arbete och fritid eftersom det tillämpas varannan helg- och kvällstjänstgöring. Seko menar också att erfarna kriminalvårdare väljer bort klientnära arbete och i stället söker sig till interna administrativa tjänster.

I samband med den dramatiska gisslansituationen på fängelset i Hällby beskrivs: ”Samtidigt har Kriminalvården precis som polisen problem med att rekrytera personal eftersom det är statliga låglöneyrken. På fängelserna jobbar därför många vikarier och personalomsättningen är hög. Det leder till att fångarna tappar respekt för oerfarna kriminalvårdare och försöker utnyttja situationen”.

Den statliga myndigheten Kriminalvården arbetar säkert för att förändra arbetsmiljön och arbetsvillkoren. Tyvärr verkar de inte ha kommit särskilt långt i detta arbete. För tre år sedan kritiserades Kriminalvården av fackförbundet ST för dess höga personalomsättning. Det verkar inte ha förändrats mycket på tre år.

Arbetstillfällena som erbjuds ter sig således, enligt facken, vara något som många anställda vill bort ifrån. Med hög personalomsättning och många incidenter blir det också svårt att garantera tryggheten för anställda, interner samt samhället utanför murarna.

Är detta verkligen ”priset” som fängelseförespråkarna i Trelleborg är ute efter?

Avslutningsvis vill vi ge en eloge till de kriminalvårdare som kämpar på för att förbättra vårt samhälle och rehabilitera individer som hamnat fel i livet. Ni gör ett hästjobb. Till Kriminalvården som myndighet vill vi säga: förbättra, utveckla och fortsätt ert proaktiva arbete, men gör det på ett ställe där ni inte förstör förstklassig jordbruksmark samt påverkar lokalsamhället på ett sådant sätt att folk mår dåligt över er närvaro. Det är inte så svårt, det finns gott om alternativ.

Johan Nordahl, Emelie Lindsjö, Mari Flink, Ingemar Clementson, Anna Gunnesson Björk, Magnus Andersson, Stefan Lindgren och Cecilia Andersson, för den ideella föreningen Fängelsefritt Trelleborg

Annons
Annons
Annons
Annons