GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Energiförsörjningen i vår kommun kräver gemensamma tag!

Det är alldeles uppenbart att energipolitiken behöver ses över. Inte sen utan omgående!
Publicerad 30 juli 2022
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
I Trelleborg har vi goda möjligheter till havsbaserad vindkraft, skriver Birgitta Almroth (S), Roger Olsson (IF Metall) och Marcus Frej (Elektrikerna).
I Trelleborg har vi goda möjligheter till havsbaserad vindkraft, skriver Birgitta Almroth (S), Roger Olsson (IF Metall) och Marcus Frej (Elektrikerna).Foto: Arkiv

I huvudsak är det tre akuta områden vi behöver hantera.

För det första: Vi ser hur priset på energi inte bara drabbar enskilda personer. Vi minns larmrapporterna från i vintras om människor som inte har råd att hålla värmen eller tvätta sig i varmvatten.

Det drabbar också arbetsmarknaden. Nyetablering av företag sker inte i södra Sverige för det är för dyrt. Däremot riskerar vi en avveckling när företagen söker sig till andra elområden. Så inte nog med att vi inte har råd att betala, nu ska vi dessutom riskera våra jobb.

För det andra: Nätkapaciteten brister så vi inte ens kan garantera strömförsörjningen i tillräckliga mängder.

Det tredje området är tryggheten. Det dör och skadas elektriker i våra nät under tiden kapitalet leker marknad med upphandlingar. Om du inte tycker det är illa nog så fundera på vilka som kan vinna nästa upphandling med tillgång till vår energi- och digitala infrastruktur. Är det Ryssland? Kina?

Vi behöver ta ett bättre samlat grepp med personal i egen regi för våra nät. Och vi behöver en produktion över hela landet! Vi har ingen plan för södra Sverige om något händer i våra nät. Det är enda sättet att undvika riskerna av yttre påverkan och säkra näten för svenska medborgare.

I Trelleborg har vi goda möjligheter till havsbaserad vindkraft och vi vill att kommunen satsar på solceller på kommunala fastigheter. Det tillsammans med fortsatt satsning på vätgas skapar både möjligheter för tillväxt för företag, men också en trygghet för dem som bor här.

Vi ser vad som behövs, och vi är beredda att göra det som krävs!

Birgitta Almroth, ordförande Socialdemokraterna Trelleborg

Roger Olsson, ordförande IF Metall Sydvästra Skåne

Marcus Frej, ordförande Elektrikerna avdelning Skåne-Blekinge