Annons

En tävling om vem som skall bli miljonär i EU-byråkratin

Svar till Anne-Sophie Dureigne (Mp) (den 12 mars).
Debatt • Publicerad 1 april 2014

Vi i Kommunistiska Partiet vill fortsatt uppmuntra svenska väljarkåren att ge EU-politiken rött kort genom att bojkotta valet.

Miljöpartiet säger att EU har gjort det bättre för arbetare och för miljön. Det känns lite konstigt att Miljöpartiet skriver så då just miljöpolitiken har tagit flera kliv tillbaka i Sverige på grund av EU. Där vi tidigare låg i framkant tvingas vi backa. Allt för att främja den fria konkurrensen. Detta är något som flera miljöförbund påpekat. Men visst, kanske ingen regel utan undantag. Dock tror jag att vi själva hade kunnat införa dessa regler utan EU.

Annons

Företagen och EU vill ha minimilön, tvärt emot vad vi har i Skandinavien och Sverige. Den svenska modellen med kollektivavtal och förhandlingar mellan arbetsmarknadens parter är det som vi och svensk fackföreningsrörelse tror på. Men företagen, EU och nu även Miljöpartiet vill ha lagstadgade minimilöner. Vi tror, precis som LO, att det kommer innebära lönesänkningar och lönedumpning.

Anne-Sophie Dureigne menar att vi måste rösta för att de högerextrema inte skall få mer makt. Men om sanningen skall fram behövs inte dessa extremister, för det sköts redan av de styrande i EU. Fort Europa finns redan. Frontex vaktar just nu EU:s gränser med vapen i hand.

EU-politiken är grundlagsfäst så någon miljöhänsyn blir det inte. Lika lite som EU är ett fredsprojekt är det ett humanitärt projekt eller ett miljöprojekt. De fyra friheterna är kapitalets friheter. Pengarna skall fritt få röra sig utan hinder från miljö och hälsa och arbetarskydd. Det är meningen med EU.

Statistiken talar sitt tydliga språk; de som tjänar på EU är mer positiva och röstar i EU-valet. I 2009 års EU-val röstade 35 procent av arbetarna och 70 procent av tjänstemännen. Också i Miljöpartiet är medlemmarna skeptiska. I Dagens Nyheter (den 23 mars) redogjordes det för hur lågt intresset var i Miljöpartiet att ta fram listan till EU-valet. Endast 14 procent av medlemmarna deltog. Så Anne-Sophie Dureigne må vara intresserad av EU, men desto fler ogillar EU och dessa verkar vara i majoritet även i Miljöpartiet.

Jag tänker inte rösta. Även om alla partier kommer att skrika ut att det viktiga är att jag röstar. Även om vår regering satsar otroliga 60 miljoner skattekronor i årets budget för att tvinga oss att rösta. I stället skulle alla vi som röstade nej till EMU få skatteåterbäring för alla pengar vi sparat, trots alla välavlönade experters råd att rösta ja.

Nej, EU-valet är i stället en tävling om vem som skall bli miljonär i EU-byråkratin. Kanske står Anne-Sophie Dureigne på valbar plats?

Nilla Olsson
Dennis Andersson, Kommunistiska Partiet
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons