En ständig kamp för föreningarna
Inte minst de senaste veckorna har vi fått läsa hur angeläget det är att även uppmärksamma oss något äldre personer och hur man tror sig kunna köpa röster genom att överträffa varandra med löften om höjda pensioner.
Inget ont i detta men tänk så mycket annat det finns att stödja och engagera sig i utan att det skall kosta miljarder! Att hålla sig frisk och rörlig är för alla eftersträvansvärd och är för äldre personer en avgörande del av livskvaliteten. Här gör ideella föreningar, inte minst min förening, Träningscentret, en jätteinsats med att mot rimlig ersättning organisera motionspass för alla åldersgrupper.
Därmed bidrar de sedan många år till den av kommunen uttalade ambitionen att främja hälsoskapande aktiviteter. Vi är då hänvisade till kontrakt som vi skriver med fritidsnämnden för gymnastiksalar som de i sin tur får försöka få skolorna att ställa till förfogande. Det har i alla år förts en ständig kamp om utrymmen och tider och många föreningar, inte minst vår egen, har varit begränsade i sina utvecklingsmöjligheter. Dessutom har föreningarna fått acceptera dålig städning, ständigt söndriga duschar, inget toalett- och handtorkningspapper och en fullständigt oförstående attityd när rimliga krav i detta avseende har ställts av oss som betalande hyresgäster.
Vi har då själva fått grovstäda och antalet toalettrullar vi lagt ut har vi inte längre reda på. Trappan vi får använda för att komma ner i gymnastiksalarna på Söderslättsgymnasiet är från början tänkt som nödutgång och är en utmaning för varje besökare att klara av, inte minst för de äldre.
Vi har för några månader sedan fått löfte om en ny entré och vi undrar vilket år detta skall förverkligas.
Det senaste påhitt vi har att kämpa med är plötsligt ändrade klockslag för starten av våra aktiviteter. Kontraktstiderna, som under många år gällde vardagar från och med klockan 16.00, har förändrats till klockan 17.00. Därmed förändras för ett antal äldre människor, som motionerar mellan 16–17, ett invant mönster och stor risk föreligger att de slutar med gymnastiken. Förutom den uteblivna motionen tappar de även en väsentlig del av sitt sociala umgänge. Anledningen till tidsförändringen påstås vara behovet av en kontroll av lokalerna efter att skolarna har slutat. Under de fem åren, som vi nu har hållit till i Söderslättsgymnasiet har vi aldrig sett någon pågående verksamhet vid den tidpunkten och kontrollen av bland annat våtutrymmen har uppenbarligen inte föranlett någon att göra något åt nedsmutsning och andra brister.
Eftersom fritidsnämnden uppenbarligen inte kan påverka situationen tog vi själva kontakt med skolan. Det visade sig då att närvarande skolrepresentanter hade mycket liten kunskap om verksamheterna som pågick efter skolan, om vad de ställer till med när tider ändras och om föreningarnas förväntningar, att de som samhällsrepresentanter rimligen har en uppgift i att aktivt medverka till att hitta lösningar.
Vår kraft börjar ta slut! Ingen helhetssyn, ingen support av vår verksamhet till fromma för trelleborgarna utan en ständig kamp, ständiga nya hinder och ingen förståelse för andras behov och problem! Insändaren är ett rop på hjälp till alla dem som påstår sig vara så angelägna att främja föreningsliv, hälsa och ge även oss äldre valfrihet och möjlighet till fysisk aktivitet vid tidpunkter som passar oss.
Politikerna har uttryckt en vilja att främja hälsan. Uppmaningen går därför till fritidsnämnden och skolorna och hos dem berörda chefer och tjänstemän: Gör äntligen ert jobb och se till att frivilliga föreningsinsatser supportas fullt ut med attityden: Vi skall gemensamt lösa problemen och hjälpa varandra att klara av det! Sker inte detta kommer inom en snar framtid ytterligare ett värdefullt samhällsengagemang att dö!
Gerty Teltscher
vice ordförande Träningscentret