Annons

En skollednings dilemma

Svar till Martin Andersson (SDU) samt Mathias Andersson och Helmuth Petersén (SD) (den 3 spril).
Debatt • Publicerad 7 april 2014

I förra veckan skulle vi tagit emot Jimmie Åkesson på Söderslättsgymnasiet för ett kortare studiebesök. Besöket skulle innefatta en rundvandring med rektorer där vi fick möjlighet att visa upp vår verksamhet. Beslutet att ta emot Jimmie Åkesson fattades för en månad sedan efter en förfrågan av ordföranden för Sverigedemokraterna i Trelleborg. Veckan före besöket fick vi allvarliga indikationer på att studiebesöket skulle hindras och störas av individer utanför vår egen verksamhet. Vi gjorde en noggrann kartläggning och riskbedömning av situationen utifrån arbetsmiljölagen och skollagen.

Beslutet att ställa in studiebesöket grundades på en risk att obehöriga skulle kunna tränga in på skolan och att vi då inte skulle kunna garantera elevers och personals trygghet.

Annons

Säkerhetspolis ansvarar för Jimmie Åkessons säkerhet och polisen för den yttre ordningen men den inre ordningen och arbetsmiljön ansvarar skolledningen för. På Söderslättsgymnasiet finns nästan 2 000 elever, vuxenstuderande och personal fördelade på två enheter.

Det är naturligtvis ett misslyckande för den demokratiska ordningen när vi tvingas ändra ett beslut men elevernas, de vuxenstuderande och personalens trygghet prioriterar vi alltid i första hand.

I Helmut Peterséns debattartikel kan man uppfatta det som att jag hävdat att extremvänstern och Miljöpartiet hindrat besöket. Vi fick inga indikationer på att just dessa grupper försökt hindra studiebesöket.

En representant från Miljöpartiet hörde av sig och undrade varför Jimmie Åkesson var välkommen till skolan eftersom vi sagt nej till ett politiskt bokbord för deras del.

I vår policy bjuder vi istället in partier till hearings där alla partier får debattera. Vi kommer att hålla ett sådant i början av september.

Nilla Olsson
Magnus WikströmBiträdande förvaltningschef
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons