En självklar politisk fråga!

Debatten rullar vidare om skötseln av våra grönområden och stränder.
Debatt • Publicerad 3 september 2013
Foto: Foto: Per Ljunghall

Jag har själv varit en del i den debatten och jag tycker den varit berättigad. Jag tror inte det finns någon som varit nöjd med detta denna sommar. Det finns ingen anledning att sticka under stol med detta. Politiker kan inte bara sola sig i glansen när det går bra och sedan gömma sig när det inte är bra. Det är självklart inte bara en politisk fråga utan en organisationsfråga och en prioritering inom tekniska nämnden. Dock sättes ju budgeten varje år och där samtliga partier är med och tar beslut. Nu fick ju tack och lov tekniska 2 Mkr extra nästa år i alliansens budget så jag hoppas det öronmärks till detta. Det är i högsta grad en politisk fråga. Göran Larsson satte kommunen på kartan i hela Sverige och vad jag förstår var det inte särskilt mycket mer överdrag då än vad det är nu. Frågan är väl snarare om budgeten är rätt ställd?

Man måste ställa sig frågan vad som är kommunens varumärke. Det har historiskt varit ”Gummit”, TFF, hamnen och inte minst våra planteringar. Vad har vi just nu? Man måste vara rädd om det som utmärker kommunen. Vi borde vara kända för stränderna och småbåtshamnar och om det blir skärpning även våra planteringar. Likaså för ett trevligt och levande city där parken är utgångspunkten. Ibland låter det i den politiska debatten som om detta är frågor man motionerar om i fullmäktige hur som helst. Jag pratar om varumärket Trelleborg och den nu aktuella översiktsplanen som ska vara till 2030. Här måste till största möjliga politiska enighet i denna typ av frågor. Det finns inte råd med politiskt partikäbbel för det berör oss alla kommuninvånare i generationer. Vart vill vi nå med kommunen? Vi har fått en bra infrastruktur och bra kommunikationer men det måste fyllas med de mjuka värden också som fritid och kultursatsningar i en betydligt högre grad. Jag har aldrig trott på att spara sig ur en kris utan i stället satsa sig ur en kris. Klarar vi inte att kapa i organisationen vilket jag tror är möjligt så får det enligt min personliga mening göras en marginell höjning av skattekollektivet för att sedan kunna skörda och kanske sänka tillbaka igen. Vad blir annars följden? Är det en sund inställning att inte satsa på verksamheterna? Nej jag tror inte detta. Det finns så mycket som är bra och Smygehuk är en oslipad diamant. Tänk om vi någonsin kan få till ett helhetsgrepp där och fyller igen innerhamnen och anlägger en scen med mera i stället. Lägg en pirarm utanför för båtarna. Gislöv är också en fantastik hamn som kan utvecklas. Det är de frågorna jag tycker man måste beakta extra noggrant i översiktplanen. Trelleborg kan utvecklas ännu mer och bli en turist stad men vi måste våga satsa och våga samarbeta.

Nilla Olsson
Mats Svensson(KD)
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.