Annons

En ödesfråga för (S)

Svar till Anders Hansson (den 10 september).
Debatt • Publicerad 19 september 2013
Oavsett vad Moderaterna vill ge sken av är det tyvärr otvetydigt så att klyftorna i Sverige växer, menar Kerstin Nilsson (S) i ett svar till Anders Hansson (M).
Oavsett vad Moderaterna vill ge sken av är det tyvärr otvetydigt så att klyftorna i Sverige växer, menar Kerstin Nilsson (S) i ett svar till Anders Hansson (M).Foto: Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Moderaterna fortsätter att försöka prata bort att de ekonomiska klyftorna ökar i Sverige. Enligt en rapport från OECD har Sverige gått från att ha världens lägsta inkomstskillnader till fjortonde plats i OECD-området, efter samtliga nordiska grannländer.

Denna rapport har debatterats livligt den senaste tiden. Borgerliga politiker har intagit alla möjliga ståndpunkter i frågan. En del har hävdat att klyftorna inte har ökat. Finansminister Anders Borg har tidigare sagt att klyftorna visst har ökat, men att de ökade mer under det socialdemokratiska regeringsinnehavet. Dessutom har moderater i riksdagen konstaterat att inkomstskillnaderna har ökat men att det är viktigt att de ökar ännu mer. Anders Hansson (M) skriver att Socialdemokraterna drar för stora växlar på rapporten. 

Hansson menar att eftersom rapporten handlar om den relativa fattigdomen så är det inte så farligt, och att vi i alla fall är det land i världen som har den näst jämnaste inkomstfördelningen. Det som Hansson inte verkar förstå här är att rapporten är ett stort varningstecken på att något har hänt och händer med utvecklingen i vårt land. Till och med brittiska Financial Times, som knappast är känd för att vara särskilt inriktade på att minska inkomstklyftor, frågar sig om utvecklingen i Sverige inte har gått för långt.

Annons

Oavsett vad Moderaterna vill ge sken av är det tyvärr otvetydigt så att klyftorna i Sverige växer. Sedan regeringsskiftet år 2006 ser vi hur den tredjedel av svenskarna med sämst inkomster halkar efter allt mer, och hur den tiondel med lägst inkomster till och med har förlorat i inkomst under regeringens fem första år.

Förklaringarna till att fler och fler halkar efter är mycket enkla. Arbetslösheten har skjutit i höjden under alliansens tid vid makten och ligger nu på över åtta procent, ungdomsarbetslösheten är skyhög och skolresultaten har rasat sex år i rad. Allt färre arbetslösa har i dag ett försäkringsskydd och allt fler lever på försörjningsstöd och bidrag under längre perioder än tidigare. Barnbidraget har inte höjts sedan 2005. Pensionärer, med ett helt arbetsliv i ryggen, betalar dessutom i dag en högre skatt än de som är i arbetsför ålder och har ett jobb.

Sverige är fortfarande ett av världens bästa länder att leva i. Här delar jag och Anders Hansson uppfattning. Men nu går utvecklingen åt fel håll. De ökade ekonomiska klyftorna är bara ett i raden av tecken på att vi är på väg mot ett kallare samhällsklimat. En socialdemokratisk regering skulle aldrig acceptera att klyftorna i samhället ökar. För oss är detta en ödesfråga. Vårt lands framgång bygger på förmågan att hålla ihop och inte lämna någon bakom. Sverige behöver en ansvarsfull regering som tar tag i våra gemensamma framtidsutmaningar.

Nilla Olsson
Kerstin Nilsson (S)Riksdagsledamot Södra Skåne

Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons