Annons

En nitlott att Anderslöv blev del av Trelleborgs kommun

Jag tror att det var 1968 som dåvarande köpingen Anderslöv fick i kommunsammanslagning välja Trelleborg eller Svedala kommun. Tyvärr visades det vara en nitlott i nutid.
Publicerad 12 december 2023
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Anderslövs museum.
Anderslövs museum.Foto: Lars Thulin

Medborgarna i Anderslöv har ibland klagat på uselt gatuunderhåll, ogräs och andra olägenheter. Ofta blev svaret från de som hade hand om det: ”Vi ska titta på det” Sedan händer ingenting...

När kulturgruppen varit ute och samlat in 1200 namn för bevarandet av vårt museum hörde vi ofta ”de styrande skiter i oss utanför stadsgränsen”.

Annons

Ok. Borgarna hade otur när de tänkte.

Men tänkte de överhuvudtaget på att vid övertagande 1968 så fick kommunen bostäder, olika sociala inrättningar och så vidare?

Så här nära jul kan man jämställa det med gåvor eller julklappar eller arvegods.

Det moderater, liberaler och framförallt sverigedemokrater gjort är att sälja, slösa pengar och slå undan fötterna på kulturen (läs: arvegodset – en gåva från flydda dagar.) Gör man så med gåvor eller julklappar?

Svaret är givetvis nej!

Den 1 februari skall vi (museet) vara borta . Förslag om att köra klenoderna till kommunhusets trappa, har hörts. Vi vill ha in förslag på finansiering eller andra förlag om alternativ till ett bevarande av kulturarvet. Jag blir rädd, när en vikarierande fritidsledare, en kosmetolog, en arbetslös och köpman styr över miljarder och inte kan se fördelar.

Per Jystrand, styrelsemedlem i Kulturgruppen Anderslöv och bygden

Annons
Annons
Annons
Annons