Annons

En gymnasieskola med eleven i fokus

Dagens unga är morgondagens företagare, medarbetare och beslutsfattare. Därför satsar regeringen på ungdomarna.
Debatt • Publicerad 26 oktober 2009

I förra veckan fattade riksdagen ett historiskt och mycket efterlängtat beslut om en ny gymnasieskola. Vi tar nu ett steg mot en gymnasieskola med eleven i fokus, som ger alla en chans att lyckas och gör eleverna mer förberedda och bättre rustade för både yrkesliv och studier. Vi inför en gymnasieskola där elever ska kunna utvecklas utifrån just deras unika förmågor och förutsättningar.

Idag är det alldeles för många elever som inte tar sig igenom gymnasie­skolan. I Skåne hade var fjärde elev läsåret 2007/08 inte fullföljt sin gymnasieutbildning inom fyra år. Detta är inte acceptabelt! Tyvärr hamnar många av dessa elever i ett utanförskap där de saknar både grundläggande utbildning och arbete. Centerpartiet gick tillsammans med övriga allianspartier – och med ett starkt stöd från den svenska befolkningen – därför till val på att reformera gymnasieskolan.

Annons

Vi inför nu en gymnasieskola med yrkesprogram, lärlingsutbildning och högskoleförberedande program. Yrkesprogrammen ska ge mer fördjupade kunskaper och mer praktisk erfarenhet för det tänkta arbetet eller företagandet än vad som gjorts tidigare. Alla som läser ett yrkesprogram har självklart möjligheten att läsa in grundläggande högskolebehörighet. De högskoleförberedande programmen ska på ett bättre sätt förbereda inför vidare studier än vad som görs idag.

De rödgröna med Mona Sahlin i täten säger sig stå på de ungas sida. Därför är det märkligt att de vid ett eventuellt regeringsskifte vill riva upp gymnasiereformen och gå tillbaka till en gymnasieskola där en stor grupp ungdomar – särskilt pojkar från arbetarhem – riskerar hamna i utanförskap. Tvärtemot vad de rödgröna ofta framför i debatten så får vi nu en gymnasieskola som inte sorterar eller tidigt slår ut elever.

Alla vill och ska inte stöpas i samma mall – utan alla ska ges möjlighet till utbildning utifrån sina egna unika behov och förutsättningar, oavsett det handlar om teoretiska eller praktiska studier.

Kunskap är den viktigaste faktorn för att bryta det sociala utanförskapet. Därför fortsätter regeringen sitt bygge med en skola för alla. En skola som ger rättvisa möjligheter istället för orättvis likriktning, och en skola som är elevanpassad istället för likformig. Detta är grunden för vår skola och för den nya gymnasieskolan.

Johan Linander

Stora Rödde

riksdagsledamot för Centerpartiet

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons