En gång är ingen gång - två gånger är en vana

Vid kommunstyrelsemötet i Vellinge kommun tisdagen den 20 augusti fanns ett extra ärende, vilket innebar att ledamöterna och framför allt oppositionens inte fick tillräcklig möjlighet att sätta sig in i ärendena.
Debatt • Publicerad 3 september 2013
Ett kallbadhus ska byggas i Skanör och skribenten har reagerat på hur informationen spridits till politikerna. Foto: Claes Nyberg/Arkiv
Ett kallbadhus ska byggas i Skanör och skribenten har reagerat på hur informationen spridits till politikerna. Foto: Claes Nyberg/ArkivFoto: Claes Nyberg/Arkiv

Information hade sänts ut via mail, men inte kommit alla ledamöter tillhanda. Den här gången gällde att ta ställning till var ett eventuellt kallbadhus skulle byggas i Skanör. Inte heller organisationer utanför politiken till exempel Hamnföreningen i Skanör var informerad vilket ju borde vara fullt logiskt.

Ett kallbadhus behövs verkligen i vår kommun oavsett om det blir i Skanör eller om det blir i Höllviken där diskussioner också förs när det gäller exploateringen kring den så kallade Nyckelhålstomten.

I juni inträffade det mycket ovanliga att kommunfullmäktige tog upp ett extra ärende som behandlats på ett extra kommunstyrelsesammanträde samma dag. Det har inte skett på väldigt länge i vår kommun. Då gällde det att snabbt säga upp markavtalet med entreprenören för den så kallade Nyckelhålstomten.

Att ta ställning till alla beslut innebär tillgång till allt material i god tid. Vid junisammanträdet avstod Kristdemokraterna från att deltaga i beslutet eftersom vi ansåg att informationen inte var tillräcklig. Om förslaget skulle bifallas eller avslås var alltför svårt att ta ställning till med det bristfälliga underlaget och den korta framförhållningen.

Under den här mandatperioden har vi sett tendenser till att den demokratiska processen ökat till exempel att samtliga politiska partier fått vara med i arbetsgrupper kring projektet ”förtjust i Vellinge”

Båda dessa senare incidenter tyder dock på steg i fel riktning för demokratin. Moderaterna ”kör över ”oppositionen. Samtidigt är det förvånansvärt att två partier, FP och S, sitter still i båten och inte ens agerar, nu när de har möjlighet till inflytande både i kommunstyrelsen och i fullmäktige eller har de tillgång till annan information?

Nilla Olsson
Kjell Bornhager/ Åke Hansson/ Lotta WikerudKristdemokraternas fullmäktigegrupp
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.