Annons

En fungerande arbetsförmedling måste finnas i hela landet

Trots att många arbetsförmedlare gör ett fantastiskt jobb så kan vi inte blunda för att Arbetsförmedlingen inte har fungerat på många år.
Publicerad 5 november 2019
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Centerpartiet har drivit igenom nya medel till Arbetsförmedlingen i nästa års statsbudget, skriver två centerpartister.
Centerpartiet har drivit igenom nya medel till Arbetsförmedlingen i nästa års statsbudget, skriver två centerpartister.Foto: Tomas Nyberg

Arbetsförmedlingen måste klara av sin huvuduppgift – att hjälpa arbetslösa att hitta jobb. Den måste få ut mycket mer jobbresultat per krona och leverera i hela landet. Vi behöver lösa situationen för att över en kvarts miljon arbetslösa i Sverige ska få en bättre hjälp och ett riktigt jobb snabbare.

Det är därför nödvändigt att Arbetsförmedlingen reformeras stegvis. Gemensamt för de mest framgångsrika exemplen i världen är att de tar in externa anordnare som privata företag, ideella föreningar och kooperativ för att förmedla jobb.

Annons

Nästa steg är att partierna bakom Januariavtalet ska arbeta med utformningen för att på ett ordnat sätt implementera reformen.

För att lyckas krävs följande:

* De externa förmedlarna måste få betalt efter resultat, efter att den arbetslöse kommit i jobb varaktigt. Det fungerar inte att privata aktörer får betalt bara för att ta sig an arbetslösa.

* Ersättningen måste vara större ju svårare situationen är för den arbetslöse, så att privata aktörer prioriterar dem som har det svårast och inte bara de lättaste fallen.

* Arbetsförmedlingen som finns kvar måste bli så bra som möjligt på att vara just myndighet – på att sköta bedömning, kontroll och uppföljning av arbetslösa och anordnare.

* Det måste finnas tydliga krav på att både myndigheten och privata anordnare finns på mindre, glesbefolkade orter. Särskilda incitament måste skapas för de som lyckas matcha och utbilda till jobb på de mindre orterna. Det får inte finnas vita fläckar på kartan som det gör i dag.

När många mindre kontor på landsbygden läggs ned tappar Arbetsförmedlingen närvaron på många platser runt om i landet. Arbetsförmedlingen säger nu att man ska finnas på plats på statliga servicekontor och i kommunernas lokaler, men det sker knappast i praktiken. I stället lämnas kommunerna med försörjningsansvar. Vi anser att närvaron på mindre orter måste börja återupprättas.

Centerpartiet har drivit igenom nya medel till Arbetsförmedlingen i nästa års statsbudget. Det tillförs resurser för att anordnare som redan förmedlar jobb ska kunna finnas kvar och för att personer med funktionsnedsättning ska kunna få stöd.

När konjunkturen nu försämras måste människor i Trelleborg kunna känna trygghet i att det finns stöd och hjälp att få om de blir arbetslösa. För att minska klyftorna mellan dem som har jobb och dem som står utanför arbetsmarknaden, mellan stad och land, så måste en fungerande arbetsförmedling finnas i hela landet.

Martin Ådahl

Annons

arbetsmarknadspolitisk talesperson Centerpartiet

Mette Finnfors

arbetsmarknadsnämnden Trelleborg Centerpartiet

Annons
Annons
Annons
Annons