Annons

En förlust för kulturen och Anderslöv – en vinst för styret som fick igenom sin budget

I måndags, den 27 november, hade styret än en gång en chans att, i sin budget, ge ett litet bidrag till Anderslövs museum. För att rädda det från nedläggning. Den chansen togs inte.
Publicerad 29 november 2023
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
När styret sålde ut det gamla kommunhuset i Anderslöv för något år sedan lovades att det inte skulle påverka verksamheten, skriver Mats Sjölin (V).
När styret sålde ut det gamla kommunhuset i Anderslöv för något år sedan lovades att det inte skulle påverka verksamheten, skriver Mats Sjölin (V).Foto: Lars Thulin

När styret sålde ut det gamla kommunhuset i Anderslöv för något år sedan lovades att det inte skulle påverka verksamheten. Men löften kan ges och löften kan brytas.

Före valet lämnade Henrik Silfverstolpe (L) in en interpellation med rubriken ”Hur tänker M och KD rädda Anderslövs museum från det kaoset man skapat?”. Men sedan är det val och efter valet så gäller tydligen något annat. Före valet sa Silfverstolpe ”Samlat på ett och samma ställe finns mängder av ovärderligt material och kunskap som inte går att återskapa”. Efter valet har det tydligen inget värde.

”Men löften kan ges och löften kan brytas.”
Mats Sjölin, Vänsterpartiet Trelleborg
Annons

Kommunens museichef Ola Lundin har sagt att ”föreningen är en viktig samlande kraft för bygden såväl i dag som inför framtiden. Föreningen besitter unik kunskap, mängder av föremål och ett ovärderligt engagemang för att bevara Anderslöv som en livskraftig ort”.

250 000 kronor hade räddat museet ett år till. Det är en bråkdel jämfört med de 6 miljoner kronor som kommunen har sponsrat en golfturnering med, eller de 4 miljoner kronor som man årligen är beredd att sponsra Engelska skolan med. Museiföreningar i stan får driftbidrag, men tydligen inte på landsbygden.

Museichefen säger att ”det vore en stor förlust för kommunen om föreningen tvingades lägga ned sin verksamhet”. Men där är vi tyvärr nu. En förlust för kulturen och för Anderslöv, men en vinst för styret som fick igenom sin budget.

Känns den vinsten bra?

Mats Sjölin, Vänsterpartiet Trelleborg

Annons
Annons
Annons
Annons