Annons

En EU-politik för lantbrukare, djur och natur

Miljöpartiets jordbrukspolitik behövs i EU för att Sveriges och Skånes lantbrukare ska få bättre förutsättningar. Förutom att svenska lantbrukare kan få en tryggare ekonomi med vår politik blir det även bättre för djuren, den biologiska mångfalden och klimatet om Miljöpartiet får bestämma.
Publicerad 3 juni 2024
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Hela 80 procent av jordbruksstödet går till 20 procent av lantbrukarna, skriver tre representanter för Miljöpartiet inför EU-valet.
Hela 80 procent av jordbruksstödet går till 20 procent av lantbrukarna, skriver tre representanter för Miljöpartiet inför EU-valet.Foto: Torun Börtz

I Jordbruksverkets senaste årsrapport finns det flera fakta att oroa sig över. Sedan 1990 har åkerarealen i Sverige minskat med 315 000 hektar, eller närmare 600 000 fotbollsplaner. Antalet jordbruksföretag har minskat med 42 procent, samtidigt som återväxten av lantbrukare är svag. Var tredje lantbrukare som driver enskild firma i dag är 65 år eller äldre. Färre än var tredje är under 55 år.

Sverige gick med i EU 1995. Tyvärr har mycket av EU:s jordbrukspolitik inte varit gynnsamt för våra bönder. Sveriges jordbrukssektor har i jämförelse med Europa varit uppbyggt med små och medelstora lantbruk. EU:s politik prioriterar de stora, eller megastora aktörerna.

Annons

Hela 80 procent av jordbruksstödet går till 20 procent av lantbrukarna. Innan Storbritannien lämnade EU var drottning Elizabeth en av dem som fick allra störst del av EU:s jordbruksstöd.

Miljöpartiets jordbrukspolitik vill skapa en förändring. Vi vill förenkla för de små och medelstora lantbruken och ge dem betydligt större del av EU:s stora jordbruksstöd. Utöver bättre ekonomiskt stöd vill vi också göra EU:s jordbrukspolitik mer lik Sveriges. Det betyder att våra skånska bönder inte ska behöva sänka sin standard för att konkurrera. Genom ny EU-lagstiftning kan EU ta efter oss. Då skapar vi ett mer hållbart jordbruk med bättre djurvälfärd ute i Europa samtidigt som lantbrukarna här hemma får bättre ekonomiska förutsättningar.

”Miljöpartiets jordbrukspolitik vill skapa en förändring.”
Emil Samnegård, Emma Hult samt Mätta Ivarsson (MP)

Konkret så vill vi bland annat förbjuda användningen av burar för lantbruksdjur. Förbjuda alla former av djurplågeri. Göra att länder som vill exportera kött till EU behöver ha samma standarder för djurvälfärd som vi har i EU. Arbeta för att bindande minimiregler om djurskydd tas fram inom FN och Världshandelsorganisationen WTO. Öka det ekonomiska incitamentet att arbeta med biologisk mångfald och med kolsänkor som värnar klimatet.

Klimatförändringarna är en säkerhetsfråga som kommer ha stor påverkan på lantbruket. Men det är också en utmaning där lantbrukare kan vara en del av lösningen. Enligt oss i Miljöpartiet ska de lantbrukare som vill bidra till att lösa klimatkrisen belönas.

Alla dessa förslag hade haft stor betydelse för lantbruken, naturen och för djuren. Det kan skapa en säkrare matproduktion i Sverige samtidigt som det hade hjälpt lantbrukarna här i Skåne. Det finns många skäl att rösta grönt i EU-valet den 9 juni, och EU:s viktiga jordbrukspolitik är ett av dem.

Emil Samnegård, språkrör MP Trelleborg

Emma Hult, språkrör MP Trelleborg och kandidat till EU-parlamentet

Mätta Ivarsson, gruppledare i Region Skåne och kandidat till EU-parlamentet

Annons
Annons
Annons
Annons