Annons

En allsköns röra med de rödgröna

Nästan alltid är det möjligheten att tjäna pengar, som driver människor till människohandel, narkotikasmuggling och grova rån.
Debatt • Publicerad 6 september 2010

Det är helt nödvändigt med effektiva regler för att komma åt kriminella pengar i samhället. Ett viktigt led i detta är att förhindra penningtvätt, det vill säga metoder för att tvätta svarta pengar så att de ska gå att använda i den vanliga ekonomin.

Moderaterna vill se en förstärkt penningtvättslagstiftning. Alliansregeringen har tillsatt en översyn som är inriktad på att utöka det straffbara området.

Annons

Det handlar även att undersöka om misstänkta penningtransaktioner bör kunna stoppas tillfälligt.

Därmed tas ännu ett steg i den breda mobilisering mot grov organiserad brottslighet alliansen har inlett. Det finns sedan ett år på plats aktionsgrupper inom polisen, spridda över landet, med 200 personer som enbart arbetar mot grov organiserad brottslighet.

Både i Sverige och inom EU har samarbetet mot brotten förstärkts. Bland annat Försäkringskassan, Kronofogdemyndigheten och kommunerna bidrar nu i ökad utsträckning. Den som ägnar sig åt grov kriminalitet ska till exempel självklart inte samtidigt ta del av sjukersättning eller a-kassa.

Straffen för grova våldsbrott har skärpts. Poliserna blir allt mer tillgängliga och närvarande, som en följd av alliansens satsning på 2 800 fler poliser.

Detta är insatser som vi tror på för att minska brottsligheten och öka tryggheten. Socialdemokraternas nya förslag är i stället att införa en ny stor myndighet av bland annat säkerhetspolisen, ekobrottsåklagare och riksmordkommissionen i en allsköns röra. Att blanda samman så olika verksamheter leder knappast till bättre brottsbekämpning utan är snarare ett försök att dölja att två av vänsterpartierna vill göra stora besparingar på rättsväsendet.

Vad de rödgröna partierna tillsammans vill i rättspolitiken är fortfarande, med bara en månad kvar till valet, en total oklarhet. Både MP och V har på senare år varit motståndare till ett stort antal beslut om fördjupat EU-samarbete kring brottsbekämpning. Både MP och V röstade emot lagen om hemlig avlyssning, som ger polisen möjlighet att kartlägga kriminella nätverk och förhindra ett planerat brott. Både MP och V var emot att skärpa straffen för grova våldsbrott.

Slutsatsen är uppenbar; De rödgröna är både ointresserade och med MP:s och V:s inställningar till EU-samarbete, arbetsmetoder i rättsväsendet och straff oförmögna till effektiva åtgärder mot grov organiserad brottslighet.

Beatrice Ask (M)

justitieminister

Anders Hansson (M)

Annons

riksdagsledamot justitieutskottet

södra Skåne

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons