En aktiv debatt – ett tecken på ett sunt politiskt klimat

Enligt Socialdemokraterna är Sverige ett av de länder där de ekonomiska klyftorna ökar mest.
Debatt • Publicerad 10 september 2013

Den relativa fattigdomen ökar samtidigt som jämlikheten minskar. (S) tolkar detta som att Sverige är på gränsen till kris och att fattigdomen i landet skenar. Argumenten hämtas i en rapport från OECD, men det finns ett problem: rapporten stöder inte (S) påstående.

Det som OECD tar upp i sin rapport är inkomstklyftor och relativ fattigdom. Relativ fattigdom definierar fattiga hushåll som hushåll där inkomsten understiger en viss procent av landets medianinkomst. I praktiken tar definitionen dock inte ställning till om det går att leva på en viss inkomstnivå eller inte, och det innebär att vissa alltid kommer att definieras som fattiga, även i mycket rika länder.

Omvänt kan länder i kris utmärka sig positivt, vi kan använda Grekland som ett exempel. När den ekonomiska krisen träffade landet med full kraft föll BNP samtidigt som arbetslösheten steg i höjden. De allra flesta greker fick det sämre ekonomiskt och inkomsterna sjönk. Det innebar även att inkomstskillnaderna blev mindre vilket gav en jämlikare fördelning och en minskad relativ fattigdom. På samma sätt kan alla invånare i ett land få det bättre trots att den relativa fattigdomen ökar. Dessutom måste fler saker än bara relativ fattigdom tas med i beräkningen för att få en rättvis bild av den ekonomiska situationen, vilket även OECD påpekar i sin rapport. Detta väljer (S) att bortse ifrån.

Sverige är ett av världens mest jämställda länder. Den gemensamma välfärden finansieras av ett progressivt skattesystem där den som har högre lön betalar mer skatt. Det är något som varken jag eller Moderaterna som parti vill ändra på. Att vi sjunker i OECD:s ranking drar Socialdemokraterna stora växlar på, trots att vi är det land i världen som har den näst jämnaste inkomstfördelningen. I FN:s Human Poverty Index (HPI) som speglar ett hälsosamt liv, tillgång till kunskap och anständig levnadsstandard och social inkludering hamnar vi dessutom på första plats.

Jag välkomnar en aktiv debatt eftersom det är ett tecken på ett sunt politiskt klimat. Men det ska vara en saklig debatt som bygger på fakta och inte på en medveten misstolkning av statistik.

Nilla Olsson
Anders Hansson (M)RiksdagsledamotSödra Skåne
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.