Annons

El-områdena är orättvisa

Vi skåningar har bidragit till all utbyggnad och är del av riksförsörjningen. Hur kan man i Sverige tillämpa olika elpriser när hela produktionsapparaten byggts med alla Sveriges medborgares bidrag via skatterna? Det skriver Sten Björk (S) om indelningen av nya el-områden.
Debatt • Publicerad 14 mars 2012
”Indelningen i el-områden inom Sverige borde omedelbart upphävas.”Arkiv: Hasse Holmberg 2005Foto: 

De nya indelningarna i el-områden är orättvisa och slår hårt mot medborgarna och näringslivet i Sydsverige. Danskarna som krävde att vi skulle stänga Barsebäck har anmält oss och hotade dra oss inför EU-domstolen för att de fick betala högre pris för vår elexport till Danmark, sedan man först protesterat och fått oss att stänga verket.

Detta fick till följd att mycket litet el producerades i södra Sverige. Sedan delade Svenska kraftnät i höstas in Sveriges elmarknad i fyra områden där börsens elpris sätts efter tillgång och efterfrågan i respektive område. Det innebar bland annat att vi här i Skåne får betala ett mycket högre elpris än medborgare i övriga Sverige.

Annons

Men vi skåningar har bidragit till all utbyggnad och är del av riksförsörjningen. Hur kan man i Sverige tillämpa olika elpriser när hela produktionsapparaten, inklusive Vattenfall och kärnkraftverk, byggts med alla Sveriges medborgares bidrag via skatterna? Danskar och andra européer har däremot inte bidragit med en enda krona eller euro till utbyggnaden. Det är således orättvist att danskar skall ha samma elpris som vi skåningar.

Elförsörjningen är en del av rikshushållningen. Vad händer exempelvis med bostadsuppvärmningen, belysningen och näringslivets företag om elen stryps? Och vem är ansvarig för att rikshushållningen upprätthålls. EU? Nej, ytterst svenska regeringen och länsstyrelserna.

Detta är alltså ingen vanlig vara, som Svenska kraftnät försöker hävda, utan en del av riksförsörjningen med nödvändiga element i folkförsörjningen. Och där har EU ingen som helst makt utan ansvaret vilar inom landets gränser. Riksförsörjningen för varje medlemsland är alltså överskuggande EU:s principer om fri rörlighet.

För att långsiktigt reducera risken för att det av och till uppstår elbrist i Sydsverige finns två möjliga handlingsalternativ. Det ena är att bygga ny elproduktion i Skåne. Det andra är att bygga ut ledningsnätet så att mer el kan överföras från norra Sverige. Det senare är Svenska kraftnäts ansvar. Därför beslöt Svenska kraftnät i september att investera cirka 7,5 miljarder kronor i en ny stamnätsförbindelse från Närke till Skåne. Denna del av den så kallade sydvästlänken kommer, när den står klar 2015, att öka överföringskapaciteten med i storleksordningen 25 procent och utjämna eventuella kvarvarande prisskillnader.

Svenska kraftnät har tills nu suttit i godan ro utan att göra något alls. Först någon månad innan man inför denna drastiska prisdiskriminering av skåningar börjar man investera i tillräckliga resurser för att undvika elbristen i Sydsverige. Indelningen i el-områden inom Sverige borde omedelbart upphävas och eventuella krav från EU avvisas med hänvisningen att det är fråga om en rättvis folkförsörjning och med hänvisning till att utbyggnad sker.

Sten Björk (S)

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons