Annons

Efterlyses: Politisk makeover

Det har gnällts rejält i spalterna under lång tid över hur kommunen sköts.
Debatt • Publicerad 16 september 2013
Om ganska exakt ett år är det val.
Om ganska exakt ett år är det val.Foto: Foto: MALIN HOELSTAD / SvD / SCANPIX

Enklast är att ropa regimskifte!

Svårare är locka dig som läser detta – i synnerhet om du är ung – att ta klivet in i ett politiskt parti och våga ta plats.

Annons

För att inte tala om vikten av att de politiska partierna på allvar sätter fart på demokratiseringsprocessen och ser till så att fullmäktige präglas av mångfald.

Och, det är bråttom. I dagarna är det ett år till val.

Det vore fantastiskt om vi fick se ett fullmäktige och politiska nämnder med en dramatisk förändring när det gäller ålder och just mångfald.

Det kräver mod av dem som vill ta klivet in. Ännu större mod av dem som borde inse att krafterna är slut, att det är dags för någon annan att komma in med nya tankar och engagemang. Eller, hemska tanke, har fritidspolitikerna blivit ersättningsberoende och därför inte vill lämna sina stolar?

Om Trelleborgs kommun ska förändra sin åldersstruktur och öka attraktionskraften hos de yngre krävs också respekt för det faktum, att det saknas unga krafter i det politiska etablissemanget. Det gäller alla partier, inget undantag.

Kommunen är på dekis. Det finns många ljusglimtar i Fördjupningen av översiktsplanen och samrådsmötena var ett prov på vad demokrati handlar om: samtal och samspel. Det finns klara skiljelinjer i några frågor, men tonen präglades av respekt och engagemanget var stort.

Tyvärr är det inte så jag upplever fullmäktige, som nu höststartar. I fullmäktige präglas debatterna allt för ofta av hånfullhet, arrogans och respektlöshet. Det är en ton och ett förhållningssätt som aldrig skulle tolereras i en skolklass. Det behövs en ny diskussionston, ödmjukhet inför det faktum att Trelleborg står inför stora utmaningar inom alla områden.

Här finns fantastiska möjligheter med kusten och Söderslätt. För att orka med utmaningarna krävs nytt blod, nya tankar och mod att våga välja en väg som bäddar för utvecklingen av ett långsiktigt hållbart samhälle.

Ett råd till dig som känner att du vill påverka. Gör det. Börja med att kika på vad de olika partierna erbjuder. Gå provrunda. Utmana. Se vem som verkligen vill släppa in nytänkande.

Nilla Olsson
Rikard Lehmann,Söderslättspartietersättare i samhällsbyggnadsnämnden
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons