Annons

Dubbla måttstockar

Svar till Lennart Höckert (S) (den 4 mars).
Publicerad 20 mars 2021
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skribenten skriver om tonen i den politiska debatten. Bilden är från ett kommunfullmäktigemöte innan de blev digitala på grund av pandemin.
Skribenten skriver om tonen i den politiska debatten. Bilden är från ett kommunfullmäktigemöte innan de blev digitala på grund av pandemin.Foto: Daniel Paulsson

Nej du Lennart. Det var verkligen inte ett försök för att få sympati. Jag hade hellre klämt mina fingrar i bildörren än att söka sympati hos er.

Kul att du låtsas som om ni är de som för en bra ton i debatten och samtidigt som det ena efter det andra vidriga inlägget ser dagens ljus på de olika sociala medierna och lokala grupper där mina ledamöter kallas för inkompetenta, idioter, rasister, fascister, homofober, främlingsfientliga och högerextrema samt direkta personangrepp etc. Sedan så hör man liknande epitet användas av er i fullmäktige. Hade du förväntat dig att ingen skulle reagera med samma mynt?

Annons

Du klagar även över att kommunfullmäktigeordföranden lät mig hållas. Då ska jag ta med dig på en lite minnespromenad till förra mandatperioden. Visst stämmer det att din kamrat stod i talarstolen och sa ”Sverigedemokraterna vill stå på Öresundsbron och skjuta ner flyktingar”. Han blev inte heller tillsagd av dåvarande kommunfullmäktigeordföranden.

Fast ingen av oss i Trelleborg ens hade yttrat något liknande. Eller ska vi ta när mitt förslag om skolavslutningar i kyrkan, där ni gick upp och jämförde oss med nazister och menade på att det var liknande förslag de kommit med i början. Ska vi ta några exempel till?

Vi kan ta när vi inte ville att skattepengar skulle betalas ut till Pride, då var ni där igen och kallade oss för homofober och försökte få debatten om att vi skulle vara mot homosexuella. Eller när ni har anspelat på att vi ska vara rasister, främlingsfientliga från talarstolen.

Ni har vid otaliga gånger sagt att vi har en dold agenda för att misstänkliggöra oss inför medborgarna, vi skulle vara det ena med det andra enligt er. Efter valet jämförde ni oss med de som korsfäste Jesus och höll långa monologer från talarstolen i fullmäktige om hur illa vi var och att M och KD skulle skämmas för de ens pratade med oss.

”Du kan inte bli förvånad av att någon använder sig av samma retorik tillbaka.”
Mathias Andersson

Vet du vad allt ovanstående har gemensamt?

Jo, att ni har stått i talarstolen och sagt detta vid flertalet gånger och inte en enda gång under de åren jag har varit aktiv så har någon kommunfullmäktigeordförande sagt ifrån eller bett er gå ner från talarstolen. Inte ens när jag satt som åhörare under kommunfullmäktigemötena för många år sedan och lyssnade var där en kommunfullmäktigeordförande som sa ifrån.

Så hur var det nu med tonen i debatten till varandra och när ska kommunfullmäktigeordföranden gå in?

Du kan inte bli förvånad av att någon använder sig av samma retorik tillbaka.

Det borde inte komma som en chock att någon till sist börjar bemöta er som ni bemöter till exempel oss i debatterna. Tråkigt men sant.

Det krävs två för att dansa tango.

Annons

När det kommer till mitt inlägg om antisemitismen så svarade jag på ett inlägg och en anklagelse om att vi skulle ha en dold agenda än en gång och att vi var och oärliga tror jag också nämndes. Där jag valde att svara med att belysa ett problem som ni har inom ert parti.

När man inte ser problemet med att skandera ”krossa sionismen” så är det illa. Problemet med den frasen är att den är antisemitisk i sig själv. I den lilla frasen säger man att man vill utplåna staten Israel och det är en antisemitisk tanke helt i sig själv.

Sen så vet du som jag att det finns nötter i alla partier och alla partier har olika problem. Skillnaden verkar vara mellan dig och mig är att jag förnekar inte våra problem. Förnekar man problemen så kan man heller inte åtgärda dem.

Mathias Andersson, gruppledare Sverigedemokraterna

Annons
Annons
Annons
Annons