Annons

Dubbelmoral lägga ned kärnkraftverk

Debatt • Publicerad 21 juni 2005

Ökenklimat i Sydeuropa. En fördubblad nederbörd i Sverige. Översvämningar, städer och länder under vatten, stormar och extrem torka. Inom ett sekel kan det vara verklighet. Den stora orsaken till detta scenario är jordens globala uppvärmning, orsakad av ett ökat koldioxidutsläpp. Folkpartiet anser att just klimatförändringar är det största miljöhotet vi står inför i framtiden.

Koldioxid finns naturligt i atmosfären, det bildas av djurs och människors andning och tas sedan upp av växter som ombildar det till livgivande syre. Men sedan slutet av 1800-talet har halten av koldioxid i atmosfären ökat kraftigt. Resultatet har inte låtit vänta på sig -- ökade medeltemperaturer, ökad nederbörd i norr och minskad i söder.

Annons

Enligt FN:s klimatorgan kan temperaturhöjningen enbart förklaras av den ökade användningen av fossila bränslen som kol, olja och naturgas. För att klara av att hålla växthuseffekten på en nivå som samhället kan hantera krävs en minskning av koldioxidutsläpp i storleksordningen 70-80 procent jämfört med idag.

Trafiken står för en tredjedel av koldioxidutsläppen. Därför vi måste vidta alla de åtgärder vi kan för en övergång till alternativa drivmedel redan nu. Det finns mängder av alternativ -- bland annar etanol, biogas, vätgas och syntetisk diesel. Folkpartiet anser att det måste löna sig att köra miljömässigt. Därför är det hög tid att ändra förmånsbeskattningen av fordon, som enligt det nuvarande systemet gynnar tunga, bränsleslukande bilar. Det är också hög tid att se till att en ökad inblandning av förnybara drivmedel sker både för bensin- som för dieselfordon.

Den socialdemokratiska regeringen har precis stängt Barsebäck. Den energitillgång som försvinner måste ersättas och den energi som står till buds kommer ofta från förbränning av fossila bränslen som alstrar koldioxid. Det talas även om att Sverige ska köpa kärnkraftsel från Finland. Det är verkligen dubbelmoral att själv lägga ned kärnkraftverk i det egna landet som är helt fungerande och sedan utnyttja kärnkraftverk i andra länder. Ännu värre är det om elen kommer från kärnkraftverk som har långt mindre säkerhet än de som läggs ner. Att använda våra egna kärnkraftsverk deras livstid ut borde vara ett bättre alternativ.

Självklart ska en effektiv energianvändning både hemma och inom industrin belönas, inte bestraffas. Den som gör energibesparande åtgärder i sitt hus, som att sätta in treglasfönster eller installerar biovärme, ska inte straffas genom ökat taxeringsvärde på huset och därmed högre fastighetsskatt.

Energi är en livsnödvändighet -- som människor behöver vi alla energi för att överleva. Svenska företag behöver också energi för att kunna överleva och stanna kvar i Sverige. Det är viktigt att de resurser vi använder för att skapa energi inte förstör miljön och hotar klimatet i framtiden. En bra miljö att lämna över till våra barn är en grundförutsättning för en god liberal politik. Vid förra valet bedömdes folkpartiet också som det borgerliga parti som hade den bästa miljöprofilen. Den positionen tänker vi behålla och förvalta i en ny borgerlig regering efter valet 2006.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons