Annons

Driftsformen är inte det viktiga

Av grundskolans elever är det ungefär 12 procent som går i friskola. Motsvarande siffra för gymnasiet är 24 procent.
Debatt • Publicerad 4 april 2012

Det innebär att en betydande andel av landets elever har gjort ett aktivt val av skola. Trots friskolornas popularitet har deras vara eller icke vara diskuterats flitigt. Delar av oppositionspartierna vill förbjuda friskolor helt medan andra har en lite mer svårtydd inställning. Miljöpartiet har länge varit positivt inställda till friskolor. Men detta verkar vara på väg att ändras.

Miljöpartiet har sagt att de vill ha en skola utan vinstsyfte, men säger sam­tidigt att de inte vill förbjuda vinster. Hur menar de då? Få, om ens någon, är beredd att satsa tid och pengar för att driva en verksamhet där det inte finns en möjlighet att göra någon form av vinst. En vinst som dessutom kan gå tillbaka till verksamheten. Antingen accepterar man att friskolor existerar eller så gör man det inte. Miljöpartiets inställning låter mer som ett klassiskt exempel på att äta kakan men ändå ha den kvar. Det är plakatpolitik utan förankring i verkligheten.

Annons

På frågan vad MP egentligen menar svarade Gustav Fridolin i en intervju nyligen:

”Alla företag som driver skolor måste skriva in i sin bolagsordning att syftet inte är att göra vinst, utan att erbjuda en bra utbildning”.

Jag ställer mer än gärna upp på bra utbildning, men vi bör dock ställa oss frågan om det verkligen finns ett direkt samband mellan vinst och dålig utbildning? Jag är övertygad om att så inte är fallet. Skolpengen är lika för alla, och de skolor som inte håller måttet lockar heller inte till sig några elever. Den skola som låter vinstintresset gå ut över undervisningen kommer därför att skjuta sig själv i sank.

Vidare sa Fridolin ”om man uppfyller alla krav som finns på en bra skola, då är det klart att man kan plocka ut en mindre vinst”.

Frågan som bör ställas är var gränsen går för en mindre vinst. Denna gräns spelar dessutom ingen roll om företaget fortfarande måste ha inskrivet i bolags­ordningen att det inte ska generera någon vinst. Inget privat företag kommer att startas med det villkoret.

För mig är det viktiga inte driftsformen eller om det tas ut någon vinst eller inte. Det är att eleverna får en bra undervisning, som rustar dem väl inför framtiden.

Anders Hansson (M)

riksdagsledamot

södra Skåne

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons