Annons

Djur- och skogsrättsaktivister är ett hot mot hela vårt land

Livsmedelsproducenterna i vårt land är, och har länge varit världsledande i kampen mot antibiotikaresistens.
Publicerad 3 december 2021
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
I butiken kan vi kanske gemensamt bli lite mer svenska i vårt val av livsmedel och gemensamt komma överens om att vi inte faller för lockpriserna gällande det antibiotikafyllda köttet eller det spannmål som transporterats över hela jordklotet, uppmanar Ola Olsson (C).
I butiken kan vi kanske gemensamt bli lite mer svenska i vårt val av livsmedel och gemensamt komma överens om att vi inte faller för lockpriserna gällande det antibiotikafyllda köttet eller det spannmål som transporterats över hela jordklotet, uppmanar Ola Olsson (C).Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Inget annat land i EU använder så låga mängder antibiotika i djurhållningen som Sverige och detta för tionde året i rad. Enligt en rapport från europeiska läkemedelsmyndigheten använder Danmark tre gånger mer antibiotika och i Tyskland används drygt sju gånger mer. Italien och Spanien har 20 respektive 17 gånger högre antibiotikaförbrukning än Sverige.

Det har gått 35 år sedan Sveriges bönder fattade det viktiga beslutet att inte ge friska djur antibiotika. Enormt stort arbete har gjorts för att motverka antibiotikaresistens för djur och människor och i detta arbete gör landets djurbönder dagligen insatser för att förebygga resistens och det borde också djuraktivisterna uppskatta.

Annons

Sommarens olaga intrång och trakasserier hos djurägare har återigen drabbat vårt land och den brottsliga djuraktivismen ökar enligt Sveriges Radio. Djuraktivisterna förser ständigt okritiska medier med illegalt filmat material. Många lantbrukare oroas för att bli utsatta för brott och hot, inte minst i sociala medier. Bilder och filmer från olagliga intrång sprids i sociala medier, tas ur sitt sammanhang och ligger till grund för hot och hat.

De svenska ideella miljöorganisationerna får dela på 10 miljoner som naturverket delar ut 2021 och bland dessa organisationer finns de som samarbetar med aktivisterna. Det senaste är den kampanj som riktar sig mot Sveaskog och mot deras avverkning. Avverkning och föryngring av skog är ju en naturlig del av ett gott skogsbruk. Det är inte konstigt att skogsägare som sköter sin skog och djurbönder som sköter sina djur blir mer och mer oroade för att bli utsatta för brott. Likväl som oseriösa djurägare ska granskas och lagföras så måste vårt samhälle stå upp för de yrkeskårer som följer svensk lagstiftning och trakasseras av kriminella.

”Det har gått 35 år sedan Sveriges bönder fattade det viktiga beslutet att inte ge friska djur antibiotika.”
Ola Olsson (C)

För att landets bönder med djurproduktion, som skall tillse att vi alla får mat på våra bord, ska våga fortsätta måste vi politiker, myndigheter och vi konsumenter ta problemen på allvar. Hot och kriminella angrepp är oacceptabla metoder när man som vi lever i ett land som har en stark demokrati. Samhället måste få möjligheter till att agera för att få till en skapare lagstiftning mot hot och intrång och då måste också gårdsplanen vara en hemfridszon.

När du som konsument går i butiken så kan vi kanske gemensamt bli lite mer svenska i vårt val av livsmedel och gemensamt komma överens om att vi inte faller för lockpriserna gällande det antibiotikafyllda köttet eller det spannmål som transporterats över hela jordklotet. Det handlar inte enbart om att andra länders mat skulle vara sämre utan det handlar om att den svenska maten får den uppmärksamhet som den förtjänar. Våra pengar går då till svenska producenter, svenska butiker och svenska förädlare med schyssta villkor, god djurhållning och korta transporter. Då tar vi hand om våra marker och ser till att hela landet kan leva.

Ola Olsson, Centerpartiet i Trelleborg

Annons
Annons
Annons
Annons