Annons

Ditt val att handla lokalt spelar stor roll

En stadskärna som sjuder av liv har aldrig varit viktigare. Där möten, känslor och nya bekantskaper sker, och gator och torg rymmer både butiker och strosande människor.
Publicerad 4 maj 2023
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
För en dag i staden, stor som liten, fylls av möten. Med vänner, okända och blivande bekantskaper, skriver cityledaren Lotta Wahlqvist.
För en dag i staden, stor som liten, fylls av möten. Med vänner, okända och blivande bekantskaper, skriver cityledaren Lotta Wahlqvist.Foto: Mårten Svemark

Invånarna och besökarna spelar roll för stadskärnans framtid – och det är precis det som 52 städer runt om i landet vill lyfta i årets upplysningskampanj ”Ingen puls utan din” som startade den 3 maj.

Det är en nationell upplysningskampanj som belyser vikten av människors närvaro i stadskärna. Bakom kampanjen står organisationen Svenska Stadskärnor som, tillsammans med sina medlemmar, arbetar för att öka medvetenheten om stadskärnans betydelse som tillväxtgenerator i samhället.

Annons

Kampanjen, som nu är inne på sitt tredje år, har i år rekordmånga medverkande städer. Något som visar på hur viktig frågan om ett levande lokalsamhälle är, menar bland andra Björn Bergman, vd för Svenska Stadskärnor. ”Att så många städer sluter upp för den här frågan är kraftfullt. Tillsammans kan vi skapa ett gemensamt fokus på en fråga som är viktig i alla städer i hela landet” konstaterar han.

I år ligger fokus på vardagens alla superhjältar – människorna som gör staden eller orten till en plats full av liv. För en dag i staden, stor som liten, fylls av möten. Med vänner, okända och blivande bekantskaper.

”I år ligger fokus på vardagens alla superhjältar – människorna som gör staden eller orten till en plats full av liv.”
Lotta Wahlqvist, cityledare Trelleborg Citysamverkan Ek För

Syftet med upplysningskampanjen är att hylla och tacka invånarna. Men samtidigt peppa och få alla att fundera över vad ens egen närvaro i stadskärnan betyder.

Bakom varje verksamhet finns det alltid någon som brinner för sitt jobb och mötet med dig. Det här är något som vi ofta tar för givet, att en ort automatiskt är en plats full av liv. Men utan människor och engagemang finns det heller ingen stadskärna.

Att handla lokalt, vistas i centrum och välja nära i stället för långt bort kan bidra mer än vad en kan tro.

Att handla lokalt är att handla hållbart, som alla kan vara med och påverka i olika grad. Och de positiva effekterna är många. För vad sägs om fler arbeten, ökade skatteintäkter, större trygghet och en fortsatt levande atmosfär? Det finns alla skäl i världen att älska och fortsätta besöka din stadskärna.

Lotta Wahlqvist, cityledare Trelleborg Citysamverkan Ek För

Fotnot: Medverkande städer Boden, Bollnäs, Borås, Eskilstuna, Falun, Gällivare, Gävle, Göteborg, Helsingborg, Hudiksvall, Hässleholm, Höganäs, Kalmar, Karlshamn, Karlskoga, Karlskrona, Karlstad, Kristianstad, Kristinehamn, Kävlinge, Linköping, Ljusdal, Luleå, Malmö, Norrköping, Nyköping, Nynäshamn, Nässjö, Olofström, Oskarshamn, Ronneby, Sala, Sandviken, Skellefteå, Sundsvall, Söderhamn, Södertälje, Sölvesborg, Tranås, Trelleborg, Trollhättan, Umeå, Uppsala, Vänersborg, Vännäs, Västervik, Västerås, Ystad, Ängelholm, Örebro, Örnsköldsvik, Östersund

Annons
Annons
Annons
Annons