Annons

”Det sociala arvet ska vi bryta”

Alliansen i arbetsmarknadsnämnden arbetar för arbete eller utbildning för de som står utanför arbetsmarknaden.
Debatt • Publicerad 18 juni 2012

Alliansens ledamöter i arbetsmarknadsnämnden i Trelleborg har satsat stort på att hjälpa arbetslösa i kommunen till självförsörjning genom arbete/studier. Alliansens ledamöter i nämnden har svårt att förstå varför Socialdemokraterna inte deltar med förslag till verksamheter i vare sig arbetsmarknadsnämnden eller Jobb service syd. S har till exempel ej tillsatt någon ledamot i Jobb service syd. Verksamheten i Jobb service syd hjälper personer som länge varit utanför arbetsmarknaden och fyller därför en viktig social funktion.

Från starten 2011 har 18 försörjningstagare fått anställning via Jobb service syd.

Annons

Arbetsmarknadsnämnden fyller också en viktig funktion i Trelleborgs kommun eftersom de hjälper många unga att komma ut i arbetslivet.

Ugglarps slakteri har tagit emot 32 arbetslösa personer till dags dato som kunnat pröva på att arbeta där. 12 av dessa är i åldern 16–24 år. 26 personer har erbjudits anställning.

Andra företag som arbetsmarknadsnämnden arbetar gentemot är Fönsterfabriken, Jocå teknik, Hemfrid, Solskydd Scandinavia/Moogio i Malmö och Television.

Ung framtid har haft 206 unga inskrivna sedan start. Dessa har fått hjälp med CV, kontakter på arbetsmarknaden, information om utbildning eller andra viktiga kunskaper för att kunna komma ut i arbetslivet.

I mars 2011 fanns det 211 barn till familjer där försörjningsstöd har utgått mer än 10 månader

I april 2012 fanns det 193 barn som levde under samma förutsättningar.

För denna grupp trelleborgare kommer alliansen att göra stora ansträngningar för att hjälpa familjerna till arbete/utbildning. Det sociala arvet ska vi bryta eftersom det är tre gånger så stor risk att dessa unga förblir bidragstagare.

Alliansen satsar även på sommarjobb för ungdomar. I år har 419 unga sökt sommarjobb.

Alliansen har lagt ett förslag till nämnden att utreda om det finns intresse från unga arbetslösa att prova på som hemvårdare eller barnskötare och kanske i framtiden utbilda sig till förskollärare. Framöver måste lärlingsplatser inrättas så att fler ungdomar kommer i självförsörjning genom arbete/studier. Under våren har arbetsmarknadsnämnden varit i kontakt med 97 unga som inte har fullgjort gymnasium. Här måste stora insatser sättas in för att hjälpa dem ut på arbetsmarknaden.

Ina Liljenberg (M)

Annons

Jan Jönsson (KD)

Bertil Tomelius (M)

Sebastian Lindeberg (M)

Jonas Bjunö (M)

Mariann Sjöström (C)

Ann-Christine Seehusen (FP)

alliansen i arbetsmarknadsnämnden i Trelleborgs kommun

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons