Annons

Det saknas både morot och piska i skolan

Det känns som en upprepning när de ansvariga för dagens skola och skolreform anklagar Socialdemokraterna för att vilja nermontera yrkesutbildningarna.
Debatt • Publicerad 19 december 2012

Faktum är att både Alliansen och Socialdemokraterna har ett gemensamt ansvar till att skolresultatet rasar. Man har skapat en kraftigt segregerad skola där villkoren skiljer sig från stadsdel till stadsdel, och mellan kommunal skola och friskola. Lösningen är enkel: Det är dags att återföra ansvaret för skolan från kommunerna till staten. Då hade man kunnat säkerställa att alla får en likvärdig undervisning och samma förutsättningar att klara skolan.

Vidare så måste lärarnas roll stärkas. Då talar vi om allt ifrån att få ordning i klassrummen till att höja yrkets befogenheter och status.

Annons

Man borde också fundera på om studiestödet borde vara kopplat till studieresultaten. Som systemet fungerar nu så finns ingen morot för flitiga elever, på samma sätt saknas en piska för dem som struntar i sina studier.

Vidare så inbjuder jag artikelförfattarna på en tur ut i verkligheten så kan jag personligen visa vilka tillgångar och brister som finns inom den moderna skolan av 2012, det verkar saknas.

När man också i debattartikeln framhåller yrkesutbildningarnas framtid som något positivt kan man undra om man har lokalt stöd för denna åsikt.

Nyligen blev handelsminister Ewa Björling tagen i örat av stadsminister Fredrik Reinfeldt sedan hon ”hotat EU med fullt handelskrig” på grund av hotande snusförbud.

I skuggan av detta kan man undra om Lars Mikkelä (M), som tillsammans med alliansen (och sossarna?) på onsdag troligtvis tar beslut om att lägga ner ett flertal yrkesutbildningar i Trelleborg också blir tagen i örat av Tobé och Wutzler? Låt oss hoppas på det ...

Niklas Jönsson (SD)

yrkeslärare

ledamot i bildningsnämnden

Svar till Tomas Tobé (M) och Carina Wutzler (M), den 14 december.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons