Annons

Det måste löna sig att bli lärare

Idag är det en förlustaffär för en ung människa att bli lärare, och det har de redan förstått. De låga lärarlönerna får inte bara konsekvenser för lärarna, utan för hela samhället. Det skriver Eva-Lis Sirén och Maria Rönn från Lärarförbundet.
Debatt • Publicerad 13 november 2010
”Ska vi ha skickliga lärare i framtiden måste arbetsgivarna bryta trenden nu. ”
”Ska vi ha skickliga lärare i framtiden måste arbetsgivarna bryta trenden nu. ”Foto: 

Är det lönt att bli lärare? Nej, det är det inte. Men det måste bli det. Det konstaterar Lärarförbundet i en ny rapport där vi har tagit hänsyn till den kostnad det innebär att läsa till lärare. Både stat, kommun och fristående skolor måste nu ta sitt fulla ansvar för att vända utvecklingen.

Välutbildade och skickliga lärare är det som spelar störst roll för elevernas resultat. Det visar forskning och flera undersökningar. Därför måste vi locka de bästa att välja läraryrket i framtiden. Läraryrket är ett stimulerande och utvecklande yrke och lyfts ofta som ett av de allra viktigaste i ett kunskapsland.

Annons

Men idag är det en förlustaffär för en ung människa att bli lärare, och det har de redan förstått. När vi frågar unga, anger de just låga löner som det viktigaste skälet till att inte vilja bli lärare.

Rapporten visar att när man tar hänsyn till utbildningskostnaden, har lärare med lärarexamen lägre lön än många yrken som endast kräver gymnasieutbildning. De med en lärarexamen har i snitt mindre kvar i plånboken än sina outbildade kollegor. Ur ett internationellt perspektiv ligger de svenska lärarlönerna också i den europeiska bottenligan. Det skulle löna sig att göra som sjuksköterskorna och flytta till Norge eller Danmark.

Exempelvis har en lärare i gymnasieskolan läst en 4,5 år lång utbildning jämfört med systemvetarens 3. Men efter att utbildningskostnaden har räknats av, får läraren i snitt 12 000 kronor mindre i lönekuvertet. En skillnad som består hela yrkeslivet.

Regeringen har lovat ett stimulansbidrag till de kommuner som höjer lärares löner. Det är hög tid att det infrias om utvecklingen ska kunna brytas. För i takt med urholkade löner förlorar läraryrket i attraktivitet och söktrycket till lärarutbildningen fortsätter därför snabbt att minska. De låga lärarlönerna får därmed inte bara konsekvenser för lärarna, utan för hela samhället.

Ingen annan bär skammen för de låga lärarlönerna än arbetsgivarna. Vare sig statliga, fristående eller kommunala huvudmän sköter sig bättre än någon av de andra. Just nu sker tuffa förhandlingar runt om i landet om årets löner. Många arbetsgivare säger att det inte finns några pengar och smiter därmed från sitt långsiktiga ansvar. Allt börjar med en bra lärare, det är de flesta överens om. Men ska vi ha skickliga lärare i framtiden måste arbetsgivarna bryta trenden nu. Det måste löna sig att bli lärare.

Eva-Lis Sirén

förbundsordförande Lärarförbundet

Maria Rönn

ordförande i Lärarförbundet i Trelleborg

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons