Annons

”Det måste finnas en plan för när palliativa ska öppna igen”

Den palliativa avdelningen i Trelleborg är en värdefull och väldigt uppskattad verksamhet, som det finns ett starkt lokalt engagemang för.
Publicerad 29 november 2023
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Palliativa avdelningen i Trelleborg har stängts på grund av personalbrist. Nu har Socialdemokraterna lämnat in ett initiativärende till primärvårdsnämnden där de föreslår att nämnden ska anta en handlingsplan, med ett definitivt datum då den palliativa avdelningen ska öppna igen.
Palliativa avdelningen i Trelleborg har stängts på grund av personalbrist. Nu har Socialdemokraterna lämnat in ett initiativärende till primärvårdsnämnden där de föreslår att nämnden ska anta en handlingsplan, med ett definitivt datum då den palliativa avdelningen ska öppna igen.Foto: Tomas Nyberg

Hittills har det också funnits en bred politisk enighet om att verksamheten ska vara en del av vårdutbudet på lasarettet, både i regionen och i kommunen.

Trots det har den nu stängts. Tillfälligt, enligt Tidöpartierna som styr Region Skåne, men utan någon plan för när den ska öppnas igen. I regionfullmäktige den 27 november kunde primärvårdsnämndens ordförande Lisa Flinth (L) inte redogöra för någon tidsplan för det arbetet. Det är djupt oroande.

Annons

Anledningen att de palliativa vårdplatserna nu stängts är att man inte längre klarar av att bemanna dem. Framför allt är det sjuksköterskor som saknas. Det är i sin tur en konsekvens av Tidöpartiernas misslyckade personalpolitik. Sedan Region Skåne fick högerstyre 2018 har antalet uppsägningar ökat kraftigt, och särskilt mycket just bland sjuksköterskorna.

I sin budget för 2023 valde Tidöpartierna – M, SD, KD och L – att inte ens tillföra tillräckligt med pengar för att betala lönerna för befintlig personal. Sjuksköterskorna fick därför betydligt lägre löneökningar än de flesta andra, långt under det så kallade märket. Då kan väl knappast någon bli förvånad över att många fortsätter säga upp sig?

Region Skåne behöver en betydligt bättre personalpolitik än Tidöpartierna erbjudit hittills. Men det behövs också specifika åtgärder för att se till att den palliativa avdelningen i Trelleborg kan öppna igen.

”Sedan Region Skåne fick högerstyre 2018 har antalet uppsägningar ökat kraftigt, och särskilt mycket just bland sjuksköterskorna.”
Jonas Esbjörnsson, Birgitta Almroth och Lennart Höckert (S)

Socialdemokraterna har därför lämnat in ett så kallat initiativärende till primärvårdsnämnden där vi föreslår att nämnden ska anta en handlingsplan, med ett definitivt datum då den palliativa avdelningen ska öppna igen. Ska man klara av att rekrytera ny personal är det nämligen viktigt att kunna ge klart besked om när de ska börja arbeta.

Den palliativa avdelningen är en liten verksamhet, och tidigare erfarenheter har visat att sådana kan vara väldigt sköra. Om man måste stänga tillfälligt behövs det en tydlig plan för att kunna öppna igen, annars är risken stor att det inte blir av. Vi hoppas att Tidöpartierna ska ta den risken på allvar och stödja vårt förslag.

Jonas Esbjörnsson (S), andre vice ordförande för primärvårdsnämnden

Birgitta Almroth (S), andre vice ordförande för sjukhusstyrelse Trelleborg

Lennart Höckert (S), oppositionsråd, Trelleborg

Annons
Annons
Annons
Annons