Det måste få ett stopp!

Jag har vid några tillfällen beskrivit hur det fungerar inom transportnäringen i landet.
Debatt • Publicerad 13 februari 2014
I Norge menar man på att det måste kosta att begå olagligheter och det måste göras uppgörelser med transportköpare om deras ansvar eftersom detta kan komma att kosta liv, skriver Mats Svensson (KD).
I Norge menar man på att det måste kosta att begå olagligheter och det måste göras uppgörelser med transportköpare om deras ansvar eftersom detta kan komma att kosta liv, skriver Mats Svensson (KD).Foto: Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Sedan dess har det kommit nya rapporter och det har även varit uppe i partiledardebatten i riksdagen. Hoppas nu det inte blir som vanligt med mycket snack och liten verkstad. Den illegala värld som följer i spåren av de bilar som företrädesvis kommer från öst innebär att våra svenska chaufförer blir arbetslösa och deras arbete tas över av de slavar som kör här för inga pengar alls. Man kan tycka att vissa företag borde ha bättre moral än att gå på det men ”cash is king” för många. Frågan är bara för hur länge? Kvaliteten rasar markant och kan ju på sikt leda till minskade marknadsandelar och ännu högre arbetslöshet. Priserna gör också att antalet transporter kommer öka markant eftersom transporterna som de fungerar i dag inte gör järnvägen lönsamt. Tyvärr kommer det ju inte våra svenska åkare till del. Problemen finns ju i hela Skandinavien och i delar av Europa.

Nu har man uppdagat en ny härva i Norge. En norsk regionchef i det norska åkeriförbundet lyckades köpa ett litauiskt äkta körkort för lastbil för 80 euro. I priset ingick fyra identiteter för att föraren skulle kunna kringgå kör- och vilotidsbestämmelserna. Då kan man köra lastbil under flera dagar ”lagligt” och få in ännu mer pengar. Man kan alltså riskera både sitt eget och andra liv. Svensk polis är också medveten om att det florerar falska adr-intyg som är till salu vilket ju också innebär stora risker vid transporter med farligt gods. De saknar dock resurserna.

I stort är det ett europeiskt problem men våra myndigheter och politiker måste vakna. I Norge menar man på att det måste kosta att begå olagligheter och det måste göras uppgörelser med transportköpare om deras ansvar eftersom detta kan komma att kosta liv.

Kanske dags att införa fingeravtryck på körkorten? Tja varför inte? Sedan borde det självfallet betydligt bättre alkoholkontroller. Nyligen togs en äldre herre med 2,6 i promille framförandes 40 ton med en lastbil. Allt detta måste få ett stopp.

Uppdrag Granskning hade ett uppmärksammat program i ämnet som belyste lönenivåer på 6 000 kronor per månad. Det pratades om priser på 60 kronor per mil. Dieseln kostar cirka 50 kronor per mil. Man behöver inte vara raketforskare för att räkna ut att det krävs sidoverksamhet för att överleva.

Det pratas mycket klimatförändringar och jag kan säga att våra inhemska bilar nästan uteslutande har Euro 5 motorer (renaste motorn) sedan är det ju inte så som till exempel en del partier försöker göra gällande att klimatförändringen beror på lastbilarna och åkerinäringen. Det är helt fel för det är en försvinnande liten påverkan som den gör. Dock gör det ju ändå skillnad på om man har Euro 3 och Euro 5. Transporter behövs och kommer alltid att behövas i dagens samhälle. Det gäller bara att de är så trafiksäkra och miljömässigt bra som möjligt och i kombinationen med järnvägen förse oss med varor. Vi bör dock snarast se till att detta sker på ett lagligt vis och där inte kriminaliteten får styra. Gärna konkurens men på lika villkor. Öka därför kontrollerna och ta beslut som möjliggör ett stopp på detta elände. Det är inte rättvist att de bästa och mest välutbildade chaufförerna ska bli arbetslösa och stå och titta på när de med falska körkort, löner och tillstånd seglar förbi.

Nilla Olsson
Mats Svensson (KD)
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.