Annons

Det krävs politiskt mod att tala klarspråk

De faktorer som påverkar tillväxten i Öresundsregionen mest är demografin, migrationen och andelen som är i arbete.
Debatt • Publicerad 9 maj 2012

Andelen med utländsk bakgrund ökar i rasande takt samtidigt som andelen inhemsk bakgrund minskar. Dessvärre kommer de med utländsk bakgrund inte i sysselsättning utan fastnar i bidragsberoende istället.

Det hävdas oftast att migration är en gammal företeelse vilket i sig är sant men den har helt skiftat karaktär. Tidigare bestod invandring av kvalificerad arbetskraft som snabbt anpassade sig medan invandringen är den direkt motsatta idag. Både Sverige och Danmark är öppna samhällen med stor tolerans men det finns ett outtalat krav på att göra rätt för sig. Den som kommer hit och bidrar har alltid varit välkommen men de som inte gör det har mötts med misstro. Det är alltså fel att generalisera över invandringen och de som invandrar.

Annons

Skillnaderna är stora i sysselsättningsgraden beroende på ursprung. År 2008 så uppgick sysselsättningsgraden för danskar i åldersintervallet 16–64 år till 78 procent i Danmark och 76 procent bland svenskar i Sverige. I Sverige så var sysselsättningsgraden för övriga européer 58 procent, från Asien 47 procent och från Afrika 44 procent. Andelen som är bidragsberoende är alltså stor och belastar välfärdssystemet.

En enkel slutsats som gäller för hela Öresundsregionen är att stora grupper av personer med utländsk bakgrund befaras att varken anpassa sig eller bli anställningsbara och därmed hamna i ett passivt bidragsberoende. Arbetsmarknaden efterfrågar inte deras bristande språkkunskaper, andra kulturella vanor och den låga kunskapsnivå som invandrarna besitter.

Ytterligare en konsekvens är att den sociala sammanhållningen, som varit bidragande till våra länders välstånd, krackelerar i ett oroväckande snabbt tempo. Danskar och svenskar flyr områden dit allt fler invandrare flyttar och omvänt så söker sig invandrarfamiljer till sina likar. Segregationen ökar och skolorna delas upp efter etniska och socioekonomiska skiljelinjer. Skillnaderna är dessutom bestående visar tillgänglig statistik. Även efter 10 år i det nya landet så kvarstår bidragsberoendet och den låga sysselsättningsgraden.

Öresundsinstitutet slår fast att det egoistiskt motiverade skälet till invandring, att vi behöver invandring för att vi blir allt äldre, inte stämmer eftersom även invandrare blir äldre och ska försörjas. Det vi behöver är i så fall arbetskraftsinvandring och inte flyktinginvandring.

I Danmark har det införts green card för högutbildad utländsk arbetskraft men resultatet är nedslående. Mer än 40 procent av dem som kommit till Danmark med green card för högutbildad utländsk arbetskraft arbetar trots det inom okvalificerade yrken och konkurrerar alltså ut de som står längst från arbetsmarknaden. Arbetskraftsinvandring via green card blir alltså i många fall negativt för samhället istället för positivt.

Statistik visar också att invandrare går i förtidspension tidigare än svenskar och danskar. Utmaningarna är så stora att de endast kan benämnas som problem som kräver extraordinära insatser. Exempelvis så har det sedan år 2000 satsats 319 miljoner kronor på olika projekt i Rosengård i Malmö utan någon signifikativ utveckling. Andelen obehöriga till gymnasiet är fortsatt hög, bidragsberoendet skyhögt och segregationen betongfast.

Något måste göras och för det krävs det politiskt mod att tala klarspråk för att komma tillrätta med problemen. Vi har politiken och modet att tala klarspråk samt viljan att arbeta gränsöverskridande för Öresundsregionens bästa. Frågan är om fler har det?

Jens Leandersson

Sverigedemokraterna

regionråd

Annons

Region Skåne

Kenneth Kristensen Berth

Dansk Folkeparti

regionråd Region Hovedstaden

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons