Annons

Det krävs krafttag för att vända trenden

Den 24 mars kunde vi läsa i TA att flera förskollärare har valt att lämna kommunen, då de inte kan fullfölja sitt uppdrag.
Debatt • Publicerad 4 april 2012

Bildningsnämndens ordförande, Lars Mikkelä, uttalade att det inte är något akut problem, då det bara är enstaka lärare som lämnat kommunen. Det som bildningsnämndens ordförande inte ser som något stort problem, ser Lärarförbundet dock mycket allvarligt på.

I höstas trädde de nya läro­planerna i kraft. Läroplanen för förskolan förtydligar förskollärarens uppdrag. Nu ställs ännu högre krav på att verksamheten ska vara lärorik för barnen. Det är i förskolan grunden läggs för hela den framtida skolgången. För att förskolans lärare ska kunna följa läroplanen krävs naturligtvis tid för att planera verksamheten och tid för att arbeta med utvecklingen av varje enskilt barn.

Annons

Att förskollärare lämnar kommunen för att de inte kan fullgöra det uppdrag som ålagts dem av riksdagen genom läroplanen är en mycket allvarlig signal på att något inte står rätt till i våra förskolor.

Lägg till detta situationen med ökad arbetsbelastning för lärare i grund och gymnasieskola, när de nya reglerna för dokumentation enligt skollagen nu ska implementeras, samtidigt som ett nytt betygssystem, nya kursplaner och ny läroplan. När nya arbetsuppgifter tillkommer tas inget annat bort, utan resultatet blir att tiden för planering av undervisningen blir mindre och kvaliteten på undervisningen riskerar att försämras. Många är de lärare som idag suckar över den orimliga arbetsbördan.

Lärarförbundets undersökningar visar att 4 av 10 lärare – 80?000 – överväger att lämna läraryrket. Antalet sökande till lärarutbildningen minskar och det är nu bara ungefär en sökande per plats på lärarhögskolorna. 25 procent av de studenter som har valt annan utbildning hade kunnat tänka sig lärarutbildningen om lönerna varit högre, visar Lärarförbundets undersökning.

Allt detta samtidigt som Sveriges Kommuner och Landsting uppskattar att det kommer att behöva rekryteras 80?000 nya lärare inom åtta år!

I ett läge som detta krävs det krafttag för att vända trenden. Våra politiker måste se till att lärarna får rimliga villkor för att genomföra sitt uppdrag, villkor som rimlig storlek på grupperna, tid för planering och tid för att se och utveckla varje enskild elev. Det krävs också krafttag för att höja lärarnas löner. Lärare tjänar idag 10?000 kronor mindre per månad än annan lika välutbildad arbetskraft. Det blir mer än fem miljoner under ett yrkesliv. Inte konstigt då att studenterna väljer en annan bana!

I detta läge förvånas jag över att Lars Mikkelä inte ser det som ett akut problem att lärare lämnar Trelleborg med anledning av villkoren. Var­ifrån ska de nya lärarna komma?

Sofie Paxer

Lärarförbundet Trelleborg

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons