unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Det här duger inte

Att ha en stabil politisk situation i en stabil demokrati är ofta varandras förutsättningar. En seriös dialog mellan väljare och politiker samt en god debatt mellan politiska partier är önskvärt. Ett gemensamt tålamod med processer och komplexa situationer.
Polisen kan hantera allt färre situationer och allt färre utredningar, menar skribenterna.
Polisen kan hantera allt färre situationer och allt färre utredningar, menar skribenterna.
Foto: Johan Nilsson/TT
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Men det finns tillfällen där tålamodet faktiskt ska tryta. Dagens situation i Sverige är ett sådant tillfälle. Det här duger inte. Sverige har inget fungerande försvar. Sverige har inte längre en generellt bra skola, förskola och högskola/universitet. Akutvården balanserar vidare på en skör tråd och har numera planer på beväpnade vakter. Förlossningsvården är så överbelastad att onödiga komplikationer uppstår. Polisen kan hantera allt färre situationer och allt färre utredningar. Livsmedelsförsörjningen är så eftersatt att vi lär svälta på en vecka vid stängda gränser. Landsbygden och förorterna stagnerar eller är på dekis när staten drar sig undan. Tryggheten är så illa att 30 procent av kvinnorna inte känner att de kan röra sig fritt utomhus. Gruppvåldtäkterna där barn och unga utsätts är på en nivå som chockerar. Om någon, mot förmodan döms, så kan dessa bli utsläppta lagom tills offren läkt ihop fysiskt - men inte psykiskt.

Svenskt agerande kring terrorism är så uppseendeväckande eftersatt att vi inte kan hantera komplicerade dåd eller influx av deltagare i folkmordsliknande terrorgrupper. Extremismen frodas och bedömningen ligger på ett uppsving till 3 000 militanta extremister varav flertalet inte kan övervakas. Upplopp har vid flera tillfällen inte kunnat stävjas effektivt eller lagföras. Organiserad brottslighet tillåts etableras och växa. Tiggeri av fattiga EU-medborgare är ett nytt, och ohanterat, inslag i stadsmiljön för våra barn att undra över. Krisberedskapen kan inte klara mer än grundläggande linjer. Fattigpensionärer som arbetat hela sina liv prioriteras inte före dem som aldrig har arbetat eller ens bott i landet. Åldringsvården larmar sedan länge. Invandrares ställning på arbetsmarknaden är procentuellt något av det sämsta i västvärlden - men likväl en av de mest kostsamma. Vi har utanförskapsområden, så kallade "no go-zoner", där polisen själv inte anser sig ha kontroll. Landsbygdsområden där boende inte tror att polisen kan hinna fram vid rån eller inbrott och därefter bildar medborgargarden eller söker vapenlicens för att själv lösa otryggheten.

Det går ju att fortsätta länge till med beskrivningen av eftersatta områden som inte kommer att kunna lösas snabbt. Detta är alltså i en högkonjunktur, märk väl. En högkonjunktur i ett land där man betalar hälften av det man tjänar i skatt. Ovanpå detta har vi en regering som läckt sekretessbelagd information, militära hemligheter liksom sjukjournaler och hemliga identiteter. Det är en skandal utan dess like. Vi har samtidigt en opposition som är så svag och oförberedd trots fyra års semester att den inte kan fälla regeringen som utsatt rikets säkerhet för hot. Man vill inte ens försöka. Om man, genom inkompetens, läckt mer än livstidsdömda spioner så finns det inget att hylla. Resonemanget är befängt. I ett normalt land fälls en regering som agerar som denna gör och får se sig ersättas av en kompetent opposition som är redo. Värst av allt är att Allianspartierna inte är mindre medskyldiga till de problem som skapats på kort tid - men kommer att ta en generation att reda ut. Om vi börjar nu.

Det är inte de politiker som har skapat denna situation som kommer att lösa det. Medborgerlig Samling, MED, är ett nytt parti, bestående av människor som anser att detta måste få ett slut. Det finns inga ursäkter för att Sverige inte ska vara världens bästa land att leva i.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på trelleborgsallehanda.se, appen MinTA och e-tidning tis, tors, lör. 159 kr per månad!

Fredrik Körner

ordförande MED Söderslätt

Edward Nordén

vice ordförande MED Skåne