Annons

Det går inte att isolera sig från omvärlden

För ett litet och mycket handelsberoende land som Sverige går det aldrig att leva i oberoende av andra länder.
Debatt • Publicerad 14 september 2011

Det vill vi ju inte heller – vår ställning som en konkurrenskraftig exportnation som gärna handlar med andra är ju en av nyckelfaktorerna bakom vårt välstånd – men det skapar naturligtvis en utsatthet som kan skapa stor oro.

Sverige har i jämförelse med andra länder klarat av att hantera den finanskris som inleddes 2008 på ett mycket bra sätt. Problem, exempelvis bestående av en förhöjd arbetslöshet, kvarstår att tackla men tack vare att de offentliga finanserna var så goda inför krisen och att man från svenskt håll lyckades väl med arbetet att mildra kris­ens effekter befinner vi oss nu i ett så stabilt läge som det bara går. Och det kommer att behövas när nu världsekonomin nu vacklar än en gång.

Annons

Det går inte att isolera sig från omvärlden men det går att göra sitt yttersta för att se till att de egna förutsättningarna att klara nya stormar är så goda som möjligt. Det gör vi från svensk sida genom att fortsätta att sätta de offentliga finanserna i första rummet. Den kris som nu påverkar även oss är primärt en skuldkris där länder vars förmåga att betala sina skulder var alltför beroende av en fortsatt växande ekonomi nu tvingas ner på knä när skulderna växer och konjunkturen vägrar ge med sig. Aldrig har vikten av att politiker klarar av att ta ansvar för ett lands ekonomi varit så uppenbar som nu.

Någon anledning till överdriven oro för Sveriges ekonomi finns inte men läget kräver ändå en extra grad av försiktighet. Av den anledningen kommer ett femte jobbskatteavdrag inte att finnas med i den budget regeringen lägger till hösten. Att se till att Sverige har en trygg säkerhetsmarginal om världen ännu en gång går in i en rejäl lågkonjunktur måste komma i första rummet. Det är att ta ansvar för Sverige.

Gunilla Nordgren (M)

riksdagsledamot södra Skåne

Thomas Finnborg (M)

riksdagsledamot västra Skåne

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons