Annons

Det gäller att ta och ge

Låt mig först förklara för er att mitt mål alltid är ”pensionärernas bästa” och ingenting annat.
Debatt • Publicerad 26 oktober 2009

Vi verkar som ni vet i en allians, Trelleborgsalliansen. Denna består av Moderaterna, SPI, Kristdemokraterna, Folkpartiet, Centern samt Miljöpartiet. Att vi skulle ingå i alliansen tog vi beslut om redan i val­periodens början och sedan dess har vi jobbat efter detta beslut. Ibland med framgång men tyvärr inte alltid. Det gäller ju att ta och ge i ett sådant samarbete.

När ett beslut i nämnden skall fattas så sammanträder gruppmötet och vid detta fattas demokratiska beslut.

Annons

Vid till exempel ett resultat att tre ledamöter tycker på ett vis och två på ett annat vis. Då blir det de tre ledamöterna som har flertalet och då blir det deras beslut som skall gälla för hela gruppen. Så fungerar det helt enkelt.

När vi lämnar gruppmötet är vi alltså eniga om hur vi ska agera.

Nu till Samhallmaten. Med dåvarande matordning, så levererades maten ifrån Akka.

Så gott som samtliga kunder var då helt överens om att denna matordning inte fungerade och ville ha en annan ordning. Kritiken var väldigt stor.

Vi såg då över vad som fanns att göra. Klart var att i Trelleborg fanns ingen matdistributör som kunde ställa upp med de kvantiteter som erfordrades.

Vi gick då ut med en anbudsinfordran helt efter gällande regler.

Vi fick in två giltiga anbud. Företagen bakom dessa båda anbud bjöd på en test av sin mat. Vid denna test där pensionärsorganisationerna och politiker deltog fick maten från båda företagen mycket höga poäng, 4,6–4,8 av 5 möjliga.

Maten tillagas på ett nytt sätt kallat ”koka och kyl”. Samhall var det företag som vann upphandlingen. Fördelarna har varit många både för kunder och kommun.

Man kan på en stor meny själv komponera sin måltid för kommande vecka. Man väljer de rätter man vill ha och får dessa levererade till kommande vecka.

På detta vis kan man själv bestämma när på dagen man är hungrig och känner för att äta.

Annons

Att ta maten ifrån Samhall gör man helt frivilligt. Vill man inte ha den maten så kan man arrangera det på annat sätt genom bland annat hemtjänstens försorg. Så gott som samtliga som beviljats denna matdistribution har även hemhjälp.

Just nu så pågår en stor kostutredning i Trelleborg. Här skall man bland annat ta ställning till hur många tillagningskök kommunen skall ha.

Dom skall kunna serva både skola och äldre­omsorg och när utredningen blir klar får man ta ställning till om det kommer att finnas möjligheter till att serva de cirka 250 portioner som går åt till att även leverera mat till hemmaboende äldre.

Om så skall ske så måste maten vara av minst lika bra kvalitet som den man idag erhåller från Samhall.

Per Grönlund (SPI)

ordförande i vård- och omsorgsnämnden

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons