GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Det finns lösningar på bostadsbristen!

Den 3 oktober är det Internationella hyresgästdagen såväl som Internationella dagen för boende- och bebyggelsefrågor.
Publicerad 3 oktober 2022
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Det hyrda boendet möjliggör för människor i alla delar av livet att hitta ett tryggt, eget boende utan krav på stora besparingar på banken, skriver Niels Nielsen, ordförande i den lokala hyresgästföreningen.
Det hyrda boendet möjliggör för människor i alla delar av livet att hitta ett tryggt, eget boende utan krav på stora besparingar på banken, skriver Niels Nielsen, ordförande i den lokala hyresgästföreningen.Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Tre av tio svenska hushåll har sitt hem i en hyresrätt. Det hyrda boendet möjliggör för människor i alla delar av livet att hitta ett tryggt, eget boende utan krav på stora besparingar på banken. För samhället bidrar hyresrätten till ökad rörlighet på arbetsmarknaden och ekonomisk stabilitet. Ändå behandlas hyresrätten styvmoderligt av politiken.

Det har under många år byggts för lite hyresrätter och de som byggts har varit för dyra för människor med normala inkomster. Det märks inte minst här i Trelleborg, där vi dessutom har fått se fastighetsvärdar konceptrenovera lägenheter och höja hyrorna kraftigt.

Bostadsbristen och bo-orättvisan drabbar inte alla lika, men i slutändan går den ut över hela samhället. Därför har vi på Hyresgästföreningen tre förslag på hur politiker kan göra bostadsmarknaden bättre:

1. Bygg fler bostäder med rimlig hyra. Det statliga investeringsstödet måste återinrättas och utvecklas till ett förmånligt bygglån för att hålla uppe byggandet när konjunkturen viker.

”Det statliga investeringsstödet måste återinrättas och utvecklas till ett förmånligt bygglån för att hålla uppe byggandet när konjunkturen viker.”
Niels Nielsen, ordförande i Hyresgästföreningen

2. Hållbara renoveringar och stopp för renovräkning. Det behövs statligt stöd till upprustning, stärkt ställning för hyresgäster vid omfattande renovering samt förbättrade möjligheter för bostadsbolag att skattefritt fondera pengar till underhåll.

3. Rättvisa skatter mellan ägt och hyrt. Införande av låg, fullt avdragsgill moms på hyran och ett avskaffande av fastighetsavgiften på hyresfastigheter skulle göra mycket för att skapa rättvisa villkor mellan upplåtelseformerna.

Låt den 3 oktober bli startskottet för en ny och bättre bostadspolitik, lokalt och nationellt!

Niels Nielsen, ordförande i Hyresgästföreningen Svedala-Vellinge-Trelleborg