Annons

Det finns ingen ekonomi i hamnbolaget

Underligt hur det kan bli med handhavandet av ekonomi(n). I många fall kan man verkligen undra.
Debatt • Publicerad 25 mars 2010

Om du som privatperson skall köpa ett hus för, låt oss säga, 1 650 000 kronor, så har du en massa förpliktelser. Du skall undersöka huset på ett näst intill professionellt sätt, så amatör du är. Har du inte gjort det, så får du intet tillbaka på försäkringen, du får inte köpet hävt, du sitter endast med skägget i brevlådan, fastän du är slätrakad.

Då du ändå klarat detta nålsöga, så skall banken ännu säga sitt. Har du med mäklaren gjort upp kalkyler, klarar du en räntestegring med fyra procentenheter, har du 15 procent att lägga kontant? För att klara uppehället för dig och din familj måste du ha 10 000–15 000 kronor netto över, efter att ha betalt huskostnaderna, det vill säga hyran.

Annons

Detta är ju ganska självklara saker, eller hur.

Hur gör hamnbolaget och därmed kommunen?

Jo, som motsvarande grundlig husundersökning, visar man upp en väl tillrättalagd, så kallad Atkinsrapport. I denna rapport är allt väl tillrättalagt i enlighet med hamnens önskemål och bra skall det bli?

Beträffande det andra nålsögat, ekonomin, så finns det ingen i hamnbolaget. I alla fall finns inga kalkyler upprättade. De får man ta sen. Det har ju till och med kommunalrådet medgivit i en intervju i denna tidning.

Tänk efter före, du som privatperson har en massa skyldigheter och förpliktelser för att få låna 1 650 000 för din bostad, med undersökningsplikt, kalkyler etc.

Kan man då inte begära att ett kommunägt bolag skulle ha samma förpliktelser?

Det vill säga att hamnen skulle ta fram alternativ på sträckningar, kalkyler på kostnader och kalkyler på intäkter. Egentligen skall hamnens kalkyler räknas på basen av många olika förutsättningar. Det skulle ju viket annat affärsdrivande företag göra.

Sist och slutligen är det dina pengar det gäller, eftersom kommunen måste gå i borgen för alla lån hamnbolaget tar.

Och det gäller ändå 1 000 gånger mer pengar än villan i exemplet.

Tänk efter medan tid är! Tänk efter före!

Annons

Tom Nyström

Söderslättspartiet

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons