Det finns en del att tänka på inför badsäsongen

”Vår beredskap är god!” Det hoppas jag att Trelleborgs kommun kan försäkra sina medborgare, när badsäsongen snart inleds.
Publicerad 9 maj 2020
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
En god gest mot Trelleborgs medborgare är att öka möjligheterna till besök på stränderna. Det kommer att uppskattas, skriver Ylva Ekstrand (L).
En god gest mot Trelleborgs medborgare är att öka möjligheterna till besök på stränderna. Det kommer att uppskattas, skriver Ylva Ekstrand (L).Foto: Tomas Nyberg

Årets badsäsong kommer inte att likna någon annan. Kommuner med badstränder kan lätt räkna med en anstormning till stränderna vid badväder. Ingen kan semestra utomlands. Att turista inom Sverige blir inte heller lätt. Många är permitterade eller arbetslösa. Fler kommer att välja badstranden inte bara från den egna kommunen utan även från andra kommuner utan egna badstränder.

Därför är det inte så svårt att föreställa sig hur det kan komma att se ut på Trelleborgs fyra mil långa kust. De ordinarie badplatserna blir snart ”knökfulla”. Parkeringsplatserna fylls snabbt liksom sopkärlen. Då kan det hända att folk söker sig till andra platser, där man normalt inte badar. Där finns varken p-platser eller sopkärl.

Jag hoppas kommunen tänkt på det kaos som kan komma att uppstå och har en beredskapsplan för det till exempel fler sopkärl, fler parkeringsmöjligheter och strandstädning. Är räddningstjänsten tillräckligt dimensionerad och bemannad? Hur är det med ambulanser?

Trängsel vill vi inte ha. En god gest mot Trelleborgs medborgare är att öka möjligheterna till besök på stränderna. Det kommer att uppskattas.

Det finns en del att tänka på inför badsäsongen. Helst före så kommunen inte säger: ”Vi såg det inte komma!” utan hellre säger efteråt ”Vår beredskap var god!”.

Ylva Ekstrand (L)