Annons

Det behövs inga fler utredningar

2023 är här och ännu har inget beslut kring gårdsförsäljning av öl och vin kommit.
Publicerad 2 januari 2023
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
De utländska turister som kommer till vårt land blir säkert förvånade när de besöker en svensk vingård och efter rundvandring samt provsmakning sedan blir hänvisade till Systembolaget för att köpa den lokalt producerade drycken, skriver Ola Olsson (C). På bilden Håkan Hansson, Hällåkra vingård, och några turister.
De utländska turister som kommer till vårt land blir säkert förvånade när de besöker en svensk vingård och efter rundvandring samt provsmakning sedan blir hänvisade till Systembolaget för att köpa den lokalt producerade drycken, skriver Ola Olsson (C). På bilden Håkan Hansson, Hällåkra vingård, och några turister.Foto: Tomas Nyberg

En fråga som ständigt återkommer är de småskaliga producenterna av öl och vin som finns runt om på den skånska landsbygden. När skall dessa få tillstånd att sälja sina produkter lokalt?

De nuvarande regeringspartierna M och KD med bistånd av SD omtalade innan valet vad de skulle göra för landsbygden när de kom till makten. Sedan femton år tillbaka har frågan om gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker utretts tre gånger och den senaste utredningen var klar för knappt ett år sedan. Den senaste utredningen visade att den lokala gårdsförsäljningen skulle kunna genomföras utan att det skulle ha en negativ inverkan på Systembolagets monopol. Utredningen slog också fast att det kan genomföras utan någon större inverkan på folkhälsan.

”Sedan femton år tillbaka har frågan om gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker utretts tre gånger och den senaste utredningen var klar för knappt ett år sedan.”
Ola Olsson, Centerpartiet
Annons

Den senaste utredningen har också varit ute på remiss och i de svar som inkommit så har majoriteten varit positiva. Centerpartiet har under åren arbetat med olika landsbygdsfrågor och pekat på det mervärde som denna gårdsförsäljning kan medföra för landsbygden i form av arbetstillfällen, utveckling samt landsbygdsproduktion och turism.

Många svenskar har under årens gång besökt vingårdar i vårt södra Europa och efter provsmakning och rundvisning köpt en eller flera flaskor vin med sig hem.

De utländska turister som kommer till vårt land blir säkert förvånade när de besöker en svensk vingård och efter rundvandring samt provsmakning sedan blir hänvisade till Systembolaget för att köpa den lokalt producerade drycken.

Centerpartiet har varit positiva till gårdsförsäljning och även M, SD, KD och L har tidigare framfört att de är positiva. När frågan nu är utredd för tredje gången och remissvaren är positiva så händer inget i ärendet och i valrörelsen så talade man ju om vad man skulle göra för landsbygden. Våra småskaliga producenter av dessa alkoholhaltiga drycker har rätt att kräva av den nya regeringen att inte bara skjuta på frågan utan gå till handling. Det behövs inga fler utredningar utan lägg en proposition på riksdagens bord.

Centerpartiets uppgift i opposition är att fortsätta kämpa för att hela landet ska kunna leva och stå upp för det man gick till val på när andra inte står för sina löften.

Ola Olsson, Centerpartiet

Annons
Annons
Annons
Annons