Annons

Det behövs fler speciallärare i skolan

Nästa år kommer Skolinspektionen till Vellinge kommun. I en nationell granskning som gjordes i våras fick mer än 70 procent av skolorna kritik för att eleverna inte fick tillräcklig hjälp.
Debatt • Publicerad 27 juni 2013

Det finns en uppenbar risk att Vellinges skolor inte kommer att bidra positivt till statistiken. Nästa år får nämligen Vellinges rektorer nästan tio miljoner mindre än de anser behövligt till barn i behov av särskilt stöd. Och av de pengar som faktiskt delas ut förslösas minst en och en halv miljon i kostnader för att prioritera och skära ner bland rektorernas önskemål, i stället för att betala för undervisning till barnen.

Därför har psykologer, kuratorer och lärare i Vellinge gemensamt begärt att budgeten ska förstärkas med knappt tio miljoner, baserat på rektorernas omsorgsfulla bedömning. Detta motsvarar en beskedlig skattehöjning om tolv öre. Men detta förslag har avvisats i budgetförhandlingarna. Det är besynnerligt att Vellinges politiska majoritet inte litar på sina rektorer, och att man därmed i praktiken medvetet bryter mot skollagen.

Lärarnas Riksförbund instämmer med moderata ordföranden i riksdagens utbildningsutskott, Tomas Tobé i att det behövs fler speciallärare i skolan samtidigt som rektorernas ansvar och befogenheter måste stärkas. Vellinge kommun är dessvärre ett tydligt exempel på detta. Stödet till våra mest utsatta barn måste utökas. Om inte, kommer de i stället att, som vuxna, belasta andra kommunala konton längre fram. Det argumentet borde åtminstone kunna förstås av kommunpolitiker, om de nu inte förmår lyssna till sina hjärtan.

Nilla Olsson
Lars Hemzelius,huvudskyddsombud för Lärarnas Riksförbund i Vellinge
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons