Annons

Det behövs en god grundutbildning

En av de viktiga komponenterna när det gäller utveckling i byggindustrin är en fungerande kompetensförsörjning med utbildningar av god kvalitet.
Debatt • Publicerad 5 oktober 2009

Därför arbetar vi på Sveriges Byggindustrier sedan länge mycket aktivt i samverkan med skolorna. Vi vill uppnå ett stabilt intresse för programmet där eleverna behövs i branschen efteråt.

I en artikel i Trelleborgs Allehanda menar Lars Hemzelius (FP), ordförande i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden, att kommunen lika litet som någon annan kan förutsäga vilka behov arbetsmarknaden har.

Annons

På de flesta håll i landet respekteras våra rekommendationer om dimension­ering. Dessa är baserade på en god kännedom om behoven genom att vi verkar i regionen. Vi vet att det i Skåne kommer att pensioneras knappt 800 personer per år. Ungefär 60 procent av dessa är yrkesarbetare och huvuddelen av dessa utbildas inom byggprogrammet.

Detta innebär att ungefär 400 utbildade från byggprogrammet behöver tillkomma per år på grund av pensioneringar inom hela branschen. Dessutom behöver vi självklart ta hänsyn till att alla inte fortsätter i byggindustrin under hela sin yrkesverksamma tid.

I Trelleborg har antalet elever på byggprogrammet ökat från 32 stycken år 2004 till 85 stycken år 2009. En utveckling vi avrådde kommunstyrelsen för redan 2006. Vilket leder till att branschen inte kan ta emot alla som vill och behöver praktik i sin utbildning.

Med den senaste tidens överutbildning i Trelleborg har vi fått en sämre kvalitet i utbildningen. Det börjar också bli uppenbart för ungdomarna att man inte får jobb efter byggprogrammet i Trelleborg. Detta leder till en sämre rekrytering och ett minskat söktryck.

Branschen upplevde detta under 1990-talet och om inget görs kommer vi att se samma utveckling igen. Det betyder att den nuvarande situationen kommer att leda till en urvattning av utbildningen och att det utbildas för få.

Ett framtida underskott på arbetskraft kan få precis de följder som Lars Hemzelius (FP) i artikeln beskyller branschen för att eftersträva. Byggprogrammets elever kommer att behövas även i framtiden men utbildas det för många tar vi inte ansvar för följderna.

Mikael Granlund

utbildningsansvarig

Sveriges Byggindustrier Malmö

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons