Annons

Det är upp till regionpolitikerna på Söderslätt att ta dessa frågor på allvar

Den 9 maj kunde man läsa att den palliativa avdelningen på vårt sjukhus hålls stängd under årets semesterperiod.
Publicerad 26 juni 2023
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Väljarna önskar säkert information varför de regionpolitiker som man valt lokalt inte utgör den lokala styrelsen för sjukhuset, skriver Tommy Bengtsson.
Väljarna önskar säkert information varför de regionpolitiker som man valt lokalt inte utgör den lokala styrelsen för sjukhuset, skriver Tommy Bengtsson.Foto: Mårten Svemark

Informationen lämnades av en person i organisationen och ingen politiker uttalade sig. Därefter har Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna uttalat sig på TA debattsidor, men i stället för att skapa en dialog med sina politikerkollegor i andra partier så pekar de på deras oförmåga och brister.

Vid öppnandet av den nyrenoverade avdelningen den 29 augusti i fjor lovade politikerna att verksamheten skulle vara öppen året om. De stora problemet är att fyra sjuksköterskor har sagt upp sig under våren och att man inte får ihop bemanningen.

Annons

När man nu är medveten om detta – varför planerar och rekryterat man inte tidigare eller gör förändringar i verksamheten? Vederbörande har väl också tre månaders uppsägningstid? I affärsverksamhet, näringsliv och inom idrotten får man anpassa sig till sjukdomar, uppsägningar och skador. Denna verksamhet pågår som vanligt om en avdelning i en affär får sjukdomar eller uppsägningar så hänvisar man inte till en annan butik eller stad utan löser problemet på platsen. Inom lagsporterna kan råka ut på skador på sina spelare i till exempel fotbollen och de ersätter man dem med andra spelare.

Vår lokala tidning har i två olika artiklar (den 20 maj och den 8 juni) rapporterat om att det finns allvarliga brister i arbetsmiljön på Trelleborgs lasarett. Flera visselblåsarrapporter vittnar om ett stort missnöje med arbetsmiljön.

Enligt lagen, som tillkom den 17 december 2021, ska man kunna larma om missförhållanden både på en arbetsplats och till en myndighet samt skyddas mot repressalier.

Den offentliga sjukvården i vårt land är nödvändig och Trelleborgs sjukhus är en del av helheten. Inom sjukvården finns det goda exempel men även de där lägstanivån är för dålig och det kan vara mycket ojämnt mellan de olika sjukhusen. En förutsättning är att politikerna är intresserade.

Trelleborgs sjukhus har en lokal sjukhusstyrelse sedan 2019 som i sitt ansvarsområde skall medverka till att minska avståndet mellan politiker, medarbetare och medborgarna. En förutsättning samt målsättning är väl att de som sitter i sjukhusstyrelsen skall vara lokala och bo eller arbeta inom verksamhetsområdet? Under tidigare mandat period var vice ordföranden boende utanför verksamhetsområdet och under nuvarande period gäller det både ordförande som vice ordförande.

Ett modernt ledarskap i samspel med sjukhusledning, förtroendevalda samt personal lämnar ifrån sig ansvar och stärker alla medarbetarna och dess kompetens. Det finns bra exempel från idrottsvärlden, där lagets framgång sker i samspel med ledning, styrelse och personal.

”Ett modernt ledarskap i samspel med sjukhusledning, förtroendevalda samt personal lämnar ifrån sig ansvar och stärker alla medarbetarna och dess kompetens.”
Tommy Bengtsson, aktiv i arbetsgruppen ”Rädda vårt sjukhus”

Det gäller för våra regionpolitiker på Söderslätt att informera och förklara varför den palliativa avdelningen är stängd i sommar. Väljarna önskar säkert information varför de regionpolitiker som man valt lokalt inte utgör den lokala styrelsen för sjukhuset.

I sjukhusstyrelsens ansvarsområde ingår också att utveckla medborgarkontakterna genom olika former av medborgardialog. Uppdraget som regionpolitiker innebär att man skall vara närma sina väljare och kontaktbar för dem man väljer till regionfullmäktige. Det är upp till regionpolitikerna på Söderslätt att ta dessa frågor, som berör oss som lever och bor på Söderslätt, på allvar. Det svenska demokratin med ett högt valdeltagande är något som vi alla skall vara rädda om.

Tommy Bengtsson, aktiv i arbetsgruppen ”Rädda vårt sjukhus”

Beddingestrand i juni 2023

Annons
Annons
Annons
Annons