Det är stökigt i kupén – och alla lider av det
Är elever en grupp eller 1,5 miljon individer? Utifrån kön kan de sorteras till två grupper. Flickgruppen är socialt och intellektuellt 1,5 år äldre än pojkarna i samma klass. Därför misslyckas många fler pojkar i skolan. Barnpsykiatriska problem kan vara av typen utagerande (stör andra) eller inåtvända. Pojkar är utagerande och stör, flickor ledsna och tysta. Till det kommer neuropsykiatriska funktionsvarianter och problem (autismspektrum, dyslexi, svag allmänbegåvning eller specifika inlärningsproblem). Pojkar är kraftigt överrepresenterade. Så det är stökigt i kupén – och alla lider av det.
Med social kontroll och respekt för de psykologiska inlärningslagarna går detta att kontrollera, det kunde den gamla skolan. De värsta strulpellarna slapp man efter 1898 (vår första socialtjänstlag och kommunala uppfostringsanstalter). Ännu bättre blev det i kupén efter 1924 då statliga ungdomsvårdsskolor tog om hand riktigt besvärliga elever. Man hade tusentals vårdplatser med barnpsykiatrisk kompetens som avlastade vanliga skolor. Detta upphörde 1982. Inom de vanliga skolorna hade man inget emot separata kupéer för barn med särskilda behov. Därför fungerade det.
”Med social kontroll och respekt för de psykologiska inlärningslagarna går detta att kontrollera, det kunde den gamla skolan.”Sten Levander, Maglarpsakademin
Den akademiska barnpsykiatrin hamnade i vänsterdiket och plakatiserades under 68-årens kollektivism och klasskampsretorik. Den neuropsykiatriska kompetens som den statliga ungdomsvården byggt upp försvann och är inte ersatt. Skolan får ta emot alla elever inklusive dem som borde ha fått hjälp långt tidigare av socialtjänsten i samverkan med barnpsykiatrin. Den senare är totalt underdimensionerad, bägge är, liksom skolan, underförsörjda på relevant kompetens.
Debatten i Riksdagis – ett låg-affektivt samtal mellan välorienterade deltagare om sakförhållanden, orsaker och målrelevanta lösningar? En förskräcklig tillställning. Det verkliga problemet diskuterades inte: det finns drygt 800 skolmyndigheter i 290 kommuner, var och en ska lösa sitt problem. Stockholm är hundra gånger större än de minsta kommunerna. Förstatliga skolan, öka antalet kupéer och låt flickorna börja skolan ett år tidigare än pojkarna.
Sten Levander, Maglarpsakademin