Debatt

Det är något sjukt med vinster i vården

Dennis Andersson ,
Innan vårdvalet var det vårdlagen som gällde, nu står den mer och mer mot vinstintresset hos det enskilda vårdbolaget, skriver Dennis Andersson,Kommunistiska Partiet.
Foto:Drago Prvulovic / TT
Innan vårdvalet var det vårdlagen som gällde, nu står den mer och mer mot vinstintresset hos det enskilda vårdbolaget, skriver Dennis Andersson,Kommunistiska Partiet.

Replik på Petter Birgerssons ledare om vårdvalet (13 november).

Riksrevisionen har skrivit en 160 sidor tjock rapport om vårdvalet. Dessa akademiker är inga smygkommunister som Birgersson verkar tro, utan just akademiker som vill behålla sin heder och beskriver vårdvalet som det är. Det har gynnat rika och med det tagit resurser från sjuka och svaga. Valfriheten och tillgängligheten passar inte multisjuka, fattiga utan Internet eller personer som saknar knapptelefon.

Privatiseringen av Apoteket har visat med all tydlighet vad som händer när det skall tjänas pengar på vård. Visst har tillgängligheten på apotek ökat men kvalitén försämrats. Nu kan vi köpa huvudvärkstabletter och andra enklare mediciner på ICA men de verkligen sjuka får åka runt till olika apotek för att få den livsnödvändiga medicin som de behöver. Fruktansvärt!

Även om Riksrevisionen likt Birgersson lider av villfarelsen att vårdvalet infördes för att sjukvården inte fungerade tidigare är det ändå en avslöjande rapport. Vårdvalet infördes inte för att förbättra vården och folkhälsan. Det var de privata vinstintressena som ville komma in på vårdsektorn, som tidigare helt var i offentlig regi.

Vi i Kommunistiska Partiet har skrivit många texter om detta i TA och säger det igen: vårdvalet är lika med vinsttänkande. När marknaden går in, går medmänskligheten ut, precis som Riksrevisionen kommer fram till i sin rapport. Innan vårdvalet var det vårdlagen som gällde, nu står den mer och mer mot vinstintresset hos det enskilda vårdbolaget.

Före vårdvalet gjordes i högre utsträckning prioriteringsbesluten, förvisso utifrån begränsade budgetramar, av vårdpersonalen efter de etiska riktlinjerna och patienternas individuella behov. I dag sker resursprioriteringarna i primärvården i större utsträckning i enlighet med patienternas efterfrågan. (sid 105)

Vi håller med den beskrivningen, men menar att bara för politiken inte tillförde resurser tidigare skall inte den offentliga vården kastas ut för det. Precis som Birgersson säger, fast tvärt om. Därför uppmanar vi den nya sjukvårdsministern Gabriel Wikström (S) att ta chansen. Avskaffa vårdvalet nu! Återskapa en primärvård som drivs i offentlig regi och vars grund är folkhälsa och humanism.

Sjukvården i Sverige går mer och mer mot det system som finns i USA och det förskräcker. De har världens dyraste och mest ineffektiva sjukvård. Där får bara den med försäkring vård. Men efter operation kommer vårdbolagens försäkringsbolag och gör allt de kan med sina jurister för att ingen försäkring skall betalas ut. Nej låt oss inte backa ut i en sämre framtid. Låt oss få människovärdet tillbaka och låt sjukvårdspersonalen vårda igen. Låt sjukvården åter ta ett folkhälsoansvar i stället för budgetansvar. Det är något sjukt med vinster i vården.