Annons

Det är kristdemokratisk politik!

Replik till Andreas Persson (S) (den 17 december).
Debatt • Publicerad 19 december 2013
Lastbiltrafik kommer att behövas i samma utsträckning i 20-25 år till minst, skriver Mats Svensson (Kd).
Lastbiltrafik kommer att behövas i samma utsträckning i 20-25 år till minst, skriver Mats Svensson (Kd).Foto: Foto: Hasse Holmberg / TT

Två socialdemokrater har två dagar i följd kommenterat min artikel om Östeuropa. Andreas Persson säger att det är klassisk högerpolitik och Per Brandt (insändare den 18 december) säger att det är S-politik. Svaret är kristdemokratisk politik. Frågan är vad som är sossepolitik?

Mitt inlägg handlade om den vita slavhandeln och den delvis kriminella verksamhet som följer i dess spår. Om du tycker detta är bra så får det stå för dig. Jag gör det inte. Kristdemokraternas huvudprincip är att slåss för alla människors lika värde och att värna om de grupper som är utsatta. Detta har uppenbarligen S slutat att göra men vi viker oss inte. Våra svenska ungdomar är en utsatt grupp och kommer inte in på dagens arbetsmarknad och det är delvis till följd av de problem jag beskriver och på det området har EU misslyckats. På nationell nivå bedriver oppositionen en politik som går ut på att föra alla transporter till järnväg och lägger skatt på skatt på de svenska åkerierna. Nu är det ju så att lastbiltrafik kommer att behövas i samma utsträckning i 20-25 år till minst. Att försämra svensk handel genom sämre logistik och att släppa in oseriösa aktörer gynnar knappast den svenska åkerinäringen och på liknande vis även byggbranschen och restaurangbranschen. De tenderar att gå åt samma håll. Det är inte en politik jag vill företräda. Du säger själv att du inte är insatt i dessa branscher men då föreslår jag att du blir det och läser på. Jag föreslår också att du tittar på Uppdrag gransknings program om transporterna i landet som belyser de svarta löner som förekommer, hur mycket diesel som slangas, hur mycket falska tillstånd som finns, falska pass etc. Jag kan göra listan hur lång som helst. Östeuropa har fullständigt tagit över transportsidan i vårt land. Detta handlar till ganska stor del om oseriös verksamhet och ingen konkurens på lika villkor. Vi vill även slå vakt om de ”vita slavar” som arbetar här. Det är inte deras fel. De vill ha ett jobb såklart. Felet bygger på själva systemet. De som har stora plånböcker är de som styr dessa chaufförer och jag vågar inte ens skriva hur det ser ut. De stora svenska och danska åkerier som eventuellt medverkar i denna karusell har också ett ansvar såväl som de företag som är medvetna om hur det ligger till. Tack och lov håller många stången ännu och jag hoppas att det så förblir men några tittar bara kortsiktigt på ekonomin. Självklart blir även kvaliteten lidande. Detta är ett stort hot och jag vet att man diskuterar samma sak i Tyskland.

Annons

Vad är då S förslag på att lösa arbetslösheten? Att höja bensin- och dieselpriserna så ingen har råd att köra här? De grupper jag slår vakt om är ju egentligen de grupper som facken brukade företräda förut. Varför vill du slå ut de svenska chaufförerna till förmån för så kallad arbetskraftsinvandring som bygger på vit slavhandel? Är det viktigare för dig att kunna skylla dåliga arbetslössiffror på Alliansen än att lösa problemen? Du skriver att vi kan söka jobb i Europa. Visst men vem har störst chans? Är det de högutbildade med specialkunskaper (och fet plånbok som du retar dig på) eller är det chaufförer, byggarbetare eller restaurangpersonal? Du lägger fokus på fel saker och inser inte (medvetet eller ej) problemen. Jag vill inte ha en vit slavhandel som bedriv av ”oseriösa element” utan vill i stället värna om konkurrens på lika villkor och slå vakt om de svenska jobben för att få in våra ungdomar på arbetsmarknaden.

Vet att EU tittat på problemen men det mal långsamt och under tiden måste vi agera nationellt och kontrollerna måsta öka markant. Det drabbar ju befintliga invandrargrupper lika mycket i så fall. Dessutom är det inte enbart så att de jobbar här utan är stationerade i Bulgarien, Rumänien eller något annat östland. De kan ju fritt röra sig över gränserna i Europa eller hur? Sedan tar du till den gamla klyschan om högerpolitik. Jag tror inte att jag är känd för att göra detta men om det är kristdemokratisk politik att värna om de utsatta så ja då driver vi det med stolthet. Jag betonar att jag har stort hjärta för alla oavsett tillhörighet men inte för otillåten verksamhet oavsett i vilket land det förekommer.

Nilla Olsson
Mats Svensson, Kd
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons