Annons

Det är kommunens framtid det gäller

Den 11 maj har fritidshemmen fått en egen dag för att uppmärksamma allt positivt och gott som händer i verksamheten.
Debatt • Publicerad 11 maj 2010

Här fogar man samman elevernas lärande i skolan med världen utanför i form av kamratrelationer, fritidsaktiviteter och att utvecklas som självständiga individer.

Jag önskar att denna insändare hade slutat här men det är i dagsläget inte möjligt. Våra ledande politiker måste stå till svars för det negativa som idag sker vad gäller fritidshemmens verksamhet.

Annons

I Vellinge kommun är i stort sett alla 6–9-åringar inskrivna på fritids på eftermiddagarna efter skolans slut och fram till dess att deras föräldrar slutar sitt jobb och kan hämta hem sina telningar. I den grupp där man i större utsträckning kan välja bort fritidshemmet och istället vara ensam hemma, 10–12-åringar, minskar inskrivningen radikalt.

Det kan bero på att det är en tuff miljö de vistas i. Fritidshemmen borde vara en plats för avkoppling och ro, en plats för vila och småprat med kompisar och vuxna. Men i Vellinge har man valt att tillåta i snitt 46 barn per avdelning mot rikssnittet på 36 barn. Med den drastiskt försämrade lärartätheten som också råder inser man snabbt att fritidshemmen inte är en plats för lugn och ro. Till detta kan nämnas att fritidspedagogerna saknar en möjlighet till planering av sin verksamhet, som är värd namnet.

Kan det vara så att våra ledande politiker inte förstår vad fritidshemmen sysslar med? Att man har ett så snävt perspektiv på kunskap och lärande att man helt bortser från den möjlighet till etisk och estetisk fostran, till reflektion och socialt förebyggande arbete, som det goda fritidshemmet kan erbjuda?

Vi vill att ledande politiker tar fritidshemmens verksamhet på allvar och inte bara något som finns i skuggan av grundskolan, utan en verksamhet med eget innehåll och egen identitet inom ramen för skoldagen. Och vi vill framför allt höra från alla partier att om de tar makten i höstens val så kommer barngruppernas storlek att minska drastiskt och personaltätheten öka.

Det är kommunens framtid, våra barn, det gäller.

Lisbet Lundin

ordförande

Lärarförbundet Vellinge

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons