Annons

Det är inte bara spriten som luktar

Få brott är så själviska och allmänfarliga som rattfylla och de flesta som åker dit är ändå medvetna om och skamsna över sina tilltag.
Debatt • Publicerad 7 april 2011

Tyvärr för­söker vissa rattfyllerister att aktivt undkomma straffansvar genom så kallad eftersupning. Detta innebär att föraren dricker alko­hol direkt efter olyckan eller när de blir stoppade av polisen. De hävdar alltså att de har druckit alkoholen i efterhand och att de därför inte varit rattfulla i lagens mening. Kryphål i lagen har omöjliggjort straffansvar för ett sådant beteende, men nu vill ett enigt socialutskott i riksdagen kriminalisera eftersupningen.

Idag kan alltså en för­are undkomma straffansvar för rattfylleri om denne hävdar att denne drack alkohol efter olyckan. De allra flesta inser hur orimlig en sådan lagstiftning är och därför är denna lagskärpning mycket välkommen. Det är också mycket glädjande att riksdagen är enig i denna fråga.

Annons

Enligt Rättsmedicinalverket förekommer cirka 500 fall av eftersupning per år, men mörker­talet är stort. Samtidigt är det svårt uppskatta förekomsten eftersom många som åker fast anger eftersupning som orsak till alkoholförekomst i blodet. Men det är i regel endast de som hinner lämna olycksplatsen för att sed­an gripas på annan plats som ens har faktisk möjlighet att eftersupa – om de inte har tillgång till alkohol i bilen.

Det finns inga garantier för att lagförslaget kommer att innebära en minskning av antalet alko­holrelaterade olyckor. I en utredning från 2006 beskrivs effekterna av en lagändring som marginella. Det må så vara, men jag anser att det är värt priset även om det i slutändan bara förhindrar en olycka. Varje alkoholrelaterad olycka är nämligen en för mycket.

Om du har en bil som drivs med etanol har du förvisso alltid alkohol i bilen. Men då är det viktigt att komma ihåg att etanolen ska vara i tanken, inte i föraren.

Anders Hansson (M)

riksdagsledamot

södra Skåne

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons