Annons

Det är helheten som är det viktiga!

Läser insändarsidan ganska noga och man fastnar mer för vissa än för andra. Stannade till vid signaturen Margaretha (den 26 september) och började fundera. Hon hänvisade till en intervju med en politiker som påstod att det som betyder något för folk är skolan och vården medan det andra är mindre viktigt.
Debatt • Publicerad 3 oktober 2013
Fritidsgårdarna betyder också mycket för de som inte är i föreningslivet, menar skribenten.
Fritidsgårdarna betyder också mycket för de som inte är i föreningslivet, menar skribenten.Foto: Foto: Johanna Wallin

Inget kan vara mer fel. Självklart så betyder dessa två områden oerhört mycket. Det är ju själva grunden i samhället. Det finns dock även andra viktiga incitament. För att vara en attraktiv kommun måste det till fungerande satsningar på alla områden. Det är viktigt att få in mer skattekraft i kommunen och det görs genom att erbjuda bra samhällsfunktioner och att ha något som lockar hit till exempel barnfamiljer. Ökar skatteintäkterna ökar ju också möjligheterna för en bättre skola och omsorg. Som jag sagt många gånger så är det vetenskapligt bevisat att det man först tittar på är mindre barngrupper på dagis men också på fritid och kultur.

Har man suttit i fritidsnämnden som jag gjort i 21 år blir man ganska luttrad över synen på föreningslivet från flera politiker. Det är ett i mångt och mycket ett ständigt motstånd vid satsningar och fördelning av medel. Man måste förstå vilket värde det är i att ha ideella människor som oavlönat tar hand om våra ungdomar. Hela 83 procent av tredjeklassarna i vår kommun är med i föreningslivet visar en undersökning. Det är mest i Skåne och en väldigt bra siffra. Det ska våra idrottsledare sträcka på sig för. Det ställer då också lite krav på bra förutsättningar. Vi har kämpat till oss betydligt bättre förutsättningar de senaste fem åren och ryckt upp hos från en bottennivå till övre halvan men det finns mycket mer att göra.

Annons

Fritidsgårdarna betyder också mycket för de som inte är i föreningslivet och där har vi stora lokalproblem som väntar på att bli lösta. Andra frågor som debatterats flitigt är skötseln av stränder och rabatter etc och det är också viktigt naturligtvis annars skulle det ju inte drälla in insändare på detta tema. Stränderna är tillsammans med småbåtshamnarna vår största tillgång. Att Smygehuk fortfarande är ett problem efter 40 år är en gåta. En av Sveriges mest besökta turistmål sommartid. Viktigt att få till en helhetslösning även här. Vattnet borde vara vår utgångspunkt. En annan given sak är en satsning på centrumhandeln och aktiviteterna inne i stadskärnan. Allt detta skapar utrymme för bättre ekonomi vilket då ju samtidigt gör det möjligt att förbättra för skola och omsorg ännu mer.

Jag har fått en del stryk för att ta denna debatt i media men jag tycker signalerna från medborgarna är bra att ta till sig. Ibland får man positiva signaler och ibland negativa och det är bra oavsett. Man får aldrig säga att dessa frågor inte betyder något för medborgarna. Jag tror precis tvärtom. Det är snarare de små frågorna som berör mest. Jag kommer definitivt att driva dessa frågor för min uppfattning är att många debatterar det och vill se förändringar. Tar vi ”traditionella” partier detta på högsta allvar så tar vi också udden ur de missnöjespartier som bara bedriver en fråga och sedan klagar på allt och alla. De säger heller aldrig vad de själva vill. Missnöjespartier gör det svårt att styra kommunen men det finns en anledning till att de finns och det är där lyhördheten är viktig. Ju tydligare vi blir desto klarare syns skillnaden.

Avslutningsvis är det alltså helheten som är det viktiga och då måste det också till samförståndslösningar i de övergripande frågorna och jag hoppas att det är så det kommer att vara i det viktiga arbetet med översiktsplanen som jag måste säga har belyst mycket bra av samhällsbyggnadsnämnden och övriga inblandade. Ett mycket spännande material och som kan leda oss in i en ny fas i den förvandling som faktiskt pågår där vi blir allt mer tjänstebaserade. Vi har alla möjligheter till turism om vi utnyttjar våra naturliga resurser.

Nilla Olsson
Mats Svensson, Kdordförande fritidsnämnden
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons