Annons

Det är dags för Trelleborg att cykla västerut

”Utmed kusten skapas sammanhängande stråk med rekreationsvärde inom staden från Skåre till Gislövs läge men även mot Höllviken och Ystad. Trelleborg genomför sitt bidrag för att ge förutsättningar för att cykla Skåne runt.”
Debatt • Publicerad 2 april 2013
”När kommer vi att få se att ’Trelleborg genomför sitt bidrag för att ge förutsättningarna för att cykla hela Skåne runt’?”
”När kommer vi att få se att ’Trelleborg genomför sitt bidrag för att ge förutsättningarna för att cykla hela Skåne runt’?”Foto: Sprisse Nilsson

Så vackert står det i den översiktsplan som Trelleborgs kommun har antagit för längre sedan. Visst har en del av planerna här ovan förverkligats, som en fin cykelväg snart färdig ända fram till Ystad. Men västerut är det lika mörkt som alltid.

Det finns cykelväg från Kämpinge in till Malmö och en bra bit vidare norrut. Men gluggen mellan Stavstensudde och Kämpinge är fortfarande lika livsfarlig att cykla på. Det handlar om 7–8 kilometer, varav Vellinge kommun redan har planer på att stå för 2 av, fram till Fredshög, så kvar är en knapp halv mil att fixa till.

Annons

Så när kommer vi att få se att ”Trelleborg genomför sitt bidrag för att ge förutsättningarna för att cykla hela Skåne runt”? Just nu har jag förstått att kommunen ligger någon slags förhandling med Trafikverket om nästa fem års investeringar i Trelleborgs infrastruktur. Och jag har därför väckt samma frågeställning i ett medborgarförslag.

Just denna cykelväg borde ligga väldigt högt upp i prioriteringslistan. Inte bara för kommunens anseende bland alla framsynta sydsvenska kustkommun­er, utan framför allt för att kunna visa upp sydkustens mest orörda och vackraste kuststräcka för både turister och motionärer.

Törs jag komma med en bonusönskan? Varför kan inte Trelleborgs kommun tillsammans med byalagen längs 511:an aktivt vara med och påverka både Trafikverket och länsstyrelsen för att få tillstånd en hastighetssänkning? Då skulle även bilisterna hinna med att se allt det vackra vi har att bjuda på. Kanske rent av alla sälar som också trivs i vattnet och på stenarna utanför Skåre.

Tom Magnusson

Söderslättspartiet

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons