Det är dags för förändring

Svar till Ewa Thalén Finnés (M) (den 27 juni).
Debatt • Publicerad 2 juli 2014

Sverige är ett bra land för de flesta att växa upp i. Men många unga fastnar nu i arbetslöshet. Antalet långtidsarbetslösa unga är tre gånger så många som när den moderatledda regeringen tog över makten. Det har gått så långt att EU riktar krisstöd till Sverige för problemen med den höga ungdomsarbetslösheten.

När Ewa Thalén Finné (M) beskriver utvecklingen på svensk arbetsmarknad de senaste åtta åren så nämner hon inte arbetslösheten en enda gång. För Moderaterna vågar inte tala om att deras politik har lett till en arbetslöshet som bitit sig fast på oacceptabla 7-8 procent. I stället för att se verkligheten som den är och de utmaningar samhället står inför väljer Moderaterna att blunda och köra på i samma spår som tidigare.

Moderaterna lovade lägre arbetslöshet och minskade klyftor. Det lät bra, men i flera år har de i stället prioriterat skattesänkningar före investeringar i jobb och utbildning. Samtidigt har skolresultaten försämrats kraftigt. Svenska elever har störst kunskapsras inom hela OECD. Färre unga har möjlighet att studera på högskolan, trots att kompetensen efterfrågas av arbetsgivare. Ungefär 35 000 unga är långtidsarbetslösa (utan arbete i mer än sex månader). Antalet elever som lämnar grundskolan utan behörighet till gymnasiet har ökat med 18 procent sedan 2006, med hänsyn taget till elevkullarnas storlek. I dag lämnar var åttonde elev grundskolan utan gymnasiebehörighet. Antalet högskoleplatser har minskats med 18 000 sedan 2011.

Det är dags för förändring. Vi socialdemokrater vill satsa på riktade insatser till de unga som är arbetslösa. Det är smartare än ineffektiva skattesänkningar. Vi vill införa en 90-dagarsgaranti för unga. Den som är ung och utan arbete ska få stöd direkt och inom 90 dagar erbjudas ett riktigt jobb eller en utbildning som leder till jobb. Vi vill också satsa på utbildningskontrakt för att få unga som saknar gymnasiekompetens att avsluta sin gymnasieutbildning. Vi vill införa yrkesintroduktionsjobb som ger unga nyanställda möjlighet att kombinera jobb med utbildning och införa bristyrkesutbildningar som utformas i nära samverkan med näringslivet och fackliga organisationer liksom utbyggd yrkesutbildning samt ha fler högskoleplatser så att unga kan skaffa sig den kompetens som efterfrågas.

Alliansens fyra partier vill framstå som eniga och handlingskraftiga. Sanningen är att man i flera avgörande frågor för landet fortfarande är djupt oeniga. När Ewa Thalén Finné menar att de rödgröna partierna ibland tycker olika borde hon först rannsaka sitt eget alternativ. Vi socialdemokrater går precis som V och Mp till val på vår egen politik.

Inom Alliansen ser vi flera sprickor. Både Folkpartiet och Centern vill höja taket i a-kassan, medan Moderaterna vill behålla dagens låga nivåer. Moderaterna vill ha en obligatorisk a-kassa, vilket övriga partier i Alliansen inte motsäger sig. Alliansen står valhänt och har inte en tydlig riktning om vilken väg man ska gå. Allianspartierna är också splittrade när det gäller synen på höjda tak i sjukförsäkringen. Kristdemokraterna vill dubbla vårdnadsbidraget men de övriga allianspartierna säger nej. Folkpartiet driver kravet på en tredje pappamånad men får nej från de övriga.

Regeringen står handfallen när det gäller vad som bör göras för att vända trenden mot sämre skolresultat Folkpartiet vill förstatliga skolan, det vill inte de övriga. De vill däremot se korta gymnasieprogram (1-2 år), medan Moderaterna och Kristdemokraterna vill tona ner att det handlar om korta program. Frågan om avdrag för inhyrd läxhjälp skapar stora slitningar internt i Folkpartiet.

Sverige behöver en ny riktning. Socialdemokraternas mål är att Sverige ska ha den lägsta arbetslösheten i EU år 2020. Vi vill prioritera jobben och skolan i stället för skattesänkningar och privatiseringar. Den 14 september avgör du!

Nilla Olsson
Kerstin Nilsson (S), Riksdagsledamot Södra Skånes valkrets
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.