Annons

Det är dags för en folkomröstning

Det har varit många turer runt jättefängelset men sedan förra året har det framkommit en hel del saker som alla trelleborgare förtjänar att veta för att också kunna ta ett informerat beslut om huruvida vi ska ha ett fängelse i vår kommun eller inte.
Publicerad 16 maj 2023
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kommunens planer på att bygga en ringväg verkar gå om intet. Detta medför att alla fångar som ska till och från domstolarna i Malmö kommer att passera genom Trelleborg, skriver representanter för Fängelsefritt Trelleborg.
Kommunens planer på att bygga en ringväg verkar gå om intet. Detta medför att alla fångar som ska till och från domstolarna i Malmö kommer att passera genom Trelleborg, skriver representanter för Fängelsefritt Trelleborg.Foto: Mikael Fritzon/TT

Kommunen måste investera stora summor för att det överhuvudtaget ska bli aktuellt att börja bygga ett fängelse. Enbart den sista delen av den arkeologiska utgrävningen kommer att kosta minst 50 miljoner kronor av trelleborgarnas skattepengar.

Kommunens planer på att bygga en ringväg verkar gå om intet. Detta medför att alla fångar som ska till och från domstolarna i Malmö kommer att passera genom Trelleborg. Under senaste året har vi sett hur det blivit vanligare med väpnade fritagningar vid fångtransporter. Hur planerar kommunen och Kriminalvården för detta nu?

Annons

När Ringvägen inte verkar bli av, hur ser Kriminalvården på säkerhetsarbetet avseende tillgång till räddningstjänst? Vi har tagit del av information som indikerar att Trelleborgs räddningstjänst har lovat en viss insatstid från Trygghetens hus men om inte ringvägen blir av kommer inte heller räddningstjänsten klara av att tillgodose Kriminalvårdens krav.

När medborgare i Trelleborg frågar Kriminalvårdens personal vid deras senaste besök på torget i stan ges info om att Kriminalvården redan nu vet att det kommer att ske en expansion av antalet intagna på anstalten. Den nuvarande siffran på 450 intagna verkar snarast hamna på minst 600. Detaljplanen som sådan tillåter utökad expansion om cirka 30 procent, det vill säga ytterligare 200 intagna skulle kunna inrymmas i så fall på det tänkte jättefängelset. Har vi trelleborgare fått möjlighet att ta ställning till ett jättefängelse om 800 intagna? Nej.

Kan Kriminalvården lova att det framtida fängelset i Trelleborg inte kommer att inhysa fångar eller avdelningar med säkerhetsklass 1? Vid ovan nämnda besök på torget ges nämligen indikationer från personalen på plats om att så kommer att ske. Har vi trelleborgare fått möjlighet att ta ställning till detta? Nej.

”Har vi trelleborgare fått möjlighet att ta ställning till ett jättefängelse om 800 intagna? Nej.”
Fängelsefritt Trelleborg

Kostnaderna springer iväg. Antalet intagna kommer att markant öka. Fängelset kommer att inhysa de absolut farligaste människorna i landet (säkerhetsklass 1). Fångtransporterna kommer att behöva köra rakt igenom stan. Räddningstjänsten kan inte hålla vad de lovat Kriminalvården.

Det är dags för en folkomröstning, vi trelleborgare har inte fått chans att ta ställning till fängelseplanerna på fullgoda grunder. Därför samlar vi nu underskrifter för en folkomröstning.

Johan Nordahl, Emelie Lindsjö, Mari Flink, Ingemar Clementson, Magnus Andersson, Stefan Lindgren och Cecilia Andersson, för Fängelsefritt Trelleborg

Annons
Annons
Annons
Annons